ING - Extra bijdrage huiseigenaren voor noodfonds woningmarkt

Zou de ING-directeur dan eindelijk het gouden ei gevonden hebben? Al weken barst het van de briljante idee├źn en creatieve oplossingen voor de inmiddels met secondelijm vastgeroeste woningmarkt, maar elke keer weer blijken de fantasierijke maatregelen nog geen deukje in een halfgesmolten klontje boter te kunnen maken.

Extra heffing voor huisbezitters

Welnu. Het nieuwste 'beste idee van Nederland' is simpel en betaalbaar. Het komt er volgens ING-directeur Hans Hagenaars op neer dat iedere huiseigenaar in Nederland eenmalig een gulle donatie doet van een redelijke 200 euro. Dit geld stoppen we vervolgens in het noodfonds dat speciaal in het leven is geroepen voor het vlot trekken van de woningmarkt. Moet jij eens zien wat er gebeurt! Dit simpele ideetje zou het fonds een miljard euro op kunnen leveren. Een mooi bedrag om starters op weg te kunnen helpen met bijvoorbeeld een starterspremie van 10.000 euro. Simpel? Ja. Doeltreffend? Vast. Rechtvaardig? Dat is de vraag.

Hypotheekrente verlagen

Want dit leuke idee levert natuurlijk snel een mooi bedrag op. Alleen komt dit geld wel uit de portemonnee van de huizenbezitters. Je zou kunnen zeggen - Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt het dan ook - dat het een verkapte belastingmaatregel is. En de vraag is dan of dat wel zo eerlijk is. Is een huiseigenaar in Nederland nu werkelijk de aangewezen persoon om het noodfonds eens flink op te krikken? Misschien is het een beter idee om het gouden ei uit de ren van de VEH eens beter te bekijken. Zij stelt namelijk voor om de oplossing bij de banken te leggen. Wat te denken van een verlaging van de hypotheekrente? Ook dit zou een fantastisch effect kunnen hebben op de woningmarkt terwijl de huiseigenaren, die het momenteel toch al niet te best hebben, buiten schot blijven. Kunnen de huiseigenaren die 200 euro gebruiken om eens wat extra af te lossen op hun hypotheek...

Auteur
Geplaatst
12 Dec 2012 11:03:00
Bron
Bndestem.nl

Delen