Huisbezitters lossen meer af op hypotheek om restschuld te voorkomen

Er is de laatste tijd genoeg gesproken over de stugge houding van de banken. Er werd zelfs gezegd dat de banken zouden doen aan stemmingmakerij. De ING laat zich nu echter van een andere kant zien - de tweede bank van Nederland heeft zich voorgenomen om klanten actiever te gaan benaderen als de bank denkt dat er financiƫle problemen kunnen ontstaan. Voorheen was de houding van de bank veel passiever. Er werd pas ingegrepen als de klant niet meer betaalt. Volgens de ING is het dan meestal al te laat. Door eerder in gesprek te gaan met de klant hoopt de ING samen tot oplossingen te kunnen komen en betalingsachterstanden te kunnen voorkomen.

Aflossingsvrije hypotheek

Opvallend is wel dat steeds meer mensen met aflossingsvrije hypotheken besluiten tussentijds meer af te lossen. De ING liet weten dat in november 42% meer werd afgelost dan in dezelfde maand een jaar eerder. De reden hiervoor lijkt duidelijk - steeds meer huishoudens dreigen te verzuipen door een aanzienlijke restschuld. Bij veel huishoudens daalt de koopsom van de woning namelijk ver onder de hypotheekwaarde. Door meer af te lossen proberen huiseigenaren de restschuld te beperken. Een verstandig besluit, meent de ING.

Sparen en beleggen

Dat mensen zich bewust zijn van de gevaren van een restschuld, is ook te merken aan het stijgende aantal huisbezitters dat op een andere manier probeert haar schuld in te dammen. Zo steeg het aantal mensen dat extra spaart of belegt met de achterliggende gedachte minder schuld over te houden van 21% naar 33%.

Auteur
Geplaatst
11 Dec 2012 09:20:00
Bron
Nu.nl

Delen