Huis kopen? Let op de ontbindende voorwaarden!

Huizenkopers hebben opeens haast. Een behoorlijke groep wil graag vóór 1 januari 2013 een woning gekocht hebben, zodat ze hun hypotheek nog onder de huidige hypotheekrenteaftrek kunnen laten lopen. Als de koopovereenkomst uiterlijk 31 december 2012 getekend is, kan de hypotheek immers door de overgangsregeling toch nog aflossingsvrij zijn.

Niet overhaast kopen

Wel belangrijk is natuurlijk dat je niet overhaast gaat kopen. Allereerst moet je goed kijken wat voor woning je koopt, of dat wel echt het huis is waar je voor een behoorlijk aantal jaren wilt gaan wonen. Het moet tenslotte niet zo zijn dat je ergens begin volgend jaar in het huis trekt, en dan achteraf spijt hebt. Omdat je niet goed hebt opgelet bij de koop. Omdat je zoveel haast had om het vóór 1 januari 2013 te regelen.

Ontbindende voorwaarden

In je koopovereenkomst staan eigenlijk altijd wel een aantal ontbindende voorwaarden. Natuurlijk de wettelijke bedenktijd van (meestal) een kalenderweek. En de voorwaarde dat je een woonvergunning krijgt, als dat nodig is voor dat huis. Plus de voorwaarde dat je de financiering rond krijgt bij de bank, eventueel met de specifieke voorwaarde dat het met Nationale Hypotheek Garantie kan. Lukt het dan niet met de woonvergunning of de hypotheek, dan mag je de koop terugdraaien. Zonder verdere gevolgen.

Einddatum

De ontbindende voorwaarden hebben altijd een einddatum. Als die datum verstreken is, zit je aan de koop vast. Ook al blijkt daarna alsnog dat je de hypotheek niet rondkrijgt. Of de woonvergunning niet krijgt. Het is dus heel belangrijk dat je de datum waarop de ontbindende voorwaarden verlopen goed in de gaten houdt! Want lukt het dan toch niet, dan moet je 10% van de koopsom betalen als boete. Zonder dat je er een woning voor hebt. Dat is teveel geld om lichtzinnig mee om te gaan.

Ruimer stellen

Omdat het nu een gekke markt is, waarin er opeens veel gekocht wordt in verband met de nieuwe regels voor de aftrek van de hypotheekrente, is het verstandig om de einddatum van de ontbindende voorwaarden wat ruimer te stellen dan normaal. Zodat je net even meer tijd hebt om de financiering rond te krijgen.

Verlengen

Overigens is het vaak ook wel mogelijk om de ontbindende voorwaarden te verlengen. Bijvoorbeeld als er toch wat problemen zijn in de acceptatie van de hypotheekaanvraag, en het definitieve besluit niet op tijd genomen kan zijn door de bank. Dan moet je alleen wel op tijd bij de verkoper (of zijn makelaar) aangeven dat je meer tijd nodig hebt. Dan is het aan hen om dat wel of niet goed te vinden. Maar ja, zij willen de woning graag verkopen. En helemaal als het straks al 2013 is – dan zal dat waarschijnlijk nog moeilijker worden dan het de afgelopen maanden al was.

Auteur
Geplaatst
7 Dec 2012 10:38:00
Bron
Redactie Koopwoningen.nl

Delen