Een op de zes woningbezitters met aflossingsvrije hypotheek in de financiële problemen

Aflossingsvrije hypotheken brengen veel woningbezitters in de problemen, blijkt uit onderzoek van hypotheekadviessite Ikbenfrits.nl. Een op de zes mensen met een dergelijke hypotheek heeft aan het einde van de looptijd niet voldoende afgelost en komt daardoor in de financiële problemen.

1 miljoen huishoudens

Ondanks dat de hypotheek zonder aflossingsverplichting sinds een aanpassing in de hypotheekregels in 2013 nauwelijks meer wordt afgesloten, hebben nog ruim 1 miljoen Nederlandse huishoudens een aflossingsvrije hypotheek waarbij alleen de rente maandelijks wordt afgelost. Omdat de maximale rente via hypotheekrenteaftrek wordt terugbetaald door de overheid, is deze hypotheekvorm voor veel woningbezitters financieel gezien erg aantrekkelijk.

Restschuld

Maar in die lage maandlasten schuilt ook een gevaar: de schuld blijft namelijk hoog, en die moet aan het einde van de looptijd wél worden terugbetaald. Veel huizenbezitters leggen hiervoor geld opzij of willen aan het eind van de looptijd een nieuwe hypotheek afsluiten.

Bij een op de zes is er echter niet genoeg financieringsruimte om de volledige hypotheek af te kopen. Daalt het inkomen of daalt de waarde van het huis, dan leent de bank minder geld uit. De huizenbezitter blijft dan met een restschuld achter. Vaak is verhuizen dan nog de enige optie.

Stijging van de maandelijkse kosten

Een tweede gevaar schuilt in een stijging van de maandlasten na de eerste hypotheekperiode. Wordt de hypotheek overgesloten, dan gelden er nieuwe hypotheekrentes die – met een aflossingsvrije hypotheek - niet meer kunnen worden afgetrokken. Andere hypotheekvormen hebben bovendien aflossingsverplichting, waardoor de maandelijkse aflossing ook moet worden betaald. "Besef goed, ook een aflossingsvrije hypotheek moet u aflossen. Eén op de zes mensen lukt dat dus niet. Zorg ervoor dat u weet of u bij die groep hoort", zegt onderzoeker Thomas de Leeuw van ikbenfrits.nl. Met name mensen met een pensioen in het vooruitzicht behoren tot de risicogroep, waarschuwt hij.

Auteur
Geplaatst
2 Jul 2018 12:20:10
Bron
https://www.ikbenfrits.nl/blog/aflossingsvrije-hypotheek-einde-looptijd/

Delen