Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u, zoals het woord het zelf al zegt, niets af. Doorgaans is de lener verplicht maandelijks rente te betalen over het geleende bedrag. Het rentebedrag dat u elke maand betaalt blijft gelijk, omdat tijdens de looptijd niet wordt afgelost. Dit geldt alleen als u de rente heeft vastgezet voor een bepaalde periode en niet voor een variabele rente heeft gekozen. Let wel, hoe langer de rentevaste periode is vastgelegd, hoe hoger het maandelijkse rentepercentage is dat u betaalt.

Huursom

Bij een aflossingsvrije hypotheek moet u er zelf voor zorgen dat u de lening aan het einde van de looptijd in één keer terug kunt betalen. Er wordt in principe een levenslange lening aangegaan omdat u niet aflost en maandelijks alleen rente betaalt. Het kan worden gezien als een soort huursom die u betaalt, net als huurders dit doen aan een woningbouwvereniging of verhuurder, maar dan aan de bank.

Executiewaarde van woning

Vaak wordt het bedrag dat met een aflossingsvrije hypotheek geleend wordt, afgelost door de verkoop van de woning. De aflossingsvrije hypotheek is in ieder geval niet hoger dan een percentage van 75% van de executiewaarde van uw woning. Dit is het verwachte bedrag dat de woning opbrengt bij een gedwongen verkoop. Het geeft de hypotheeknemer meer zekerheid dat een woning genoeg oplevert wanneer het noodgedwongen verkocht moet worden zodat de openstaande schuld alsnog kan worden bemachtigd.

Maandelijkse lasten

Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat de maandelijkse lasten lager zijn ten opzichte van ieder ander soort hypotheek. Verder kan een hypotheek in het algemeen ook deels aflossingsvrij zijn door deze te combineren met een ander soort hypotheek.

Geplaatst
27 Mar 2014 14:38:44

Delen