Hypotheek oversluiten

Uw hypotheek oversluiten kan van toepassing zijn wanneer u gaat scheiden, of omdat een oversluiting ertoe leidt dat u goedkoper uit bent. Door de hypotheek over te sluiten zal de hypotheekrente opnieuw worden vastgelegd. Het oversluiten kan ook financieel aantrekkelijk zijn wanneer de waarde van uw woning hoog is in verhouding met de hoogte van uw hypotheek (en er dus sprake is van overwaarde).

Kosten hypotheek oversluiten

Wanneer u uw hypotheek oversluit, lost u de oude af. Hoewel u zich hiermee kosten kunt besparen, staat de oversluiting niet los van additionele kosten. De bank zal namelijk een boeterente in rekening brengen omdat u uw contract bij hen verbreekt, en ook het afsluiten van uw nieuwe hypotheek brengt extra kosten met zich mee. Ondanks dat het oversluiten van hypotheken boetes met zich meebrengt, kan de hypotheekbetaler uiteindelijk goedkoper uit zijn.

Hypotheek oversluiten bij een echtscheiding

Indien u gaat scheiden en uw partner afziet van de woning (en u de woning graag wilt aanhouden), dient de hypotheek op 1 naam te worden gezet. Na het tekenen van de Akte van verdeling kan de hypotheek worden overgesloten op één naam. Hierdoor vervalt de hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende partij.

Veelgestelde vragen m.b.t. hypotheken oversluiten

Hieronder treft u een overzicht aan van veel gestelde met betrekking tot het oversluiten van hypotheken.

Waarom moet ik een boete betalen bij het hypotheek oversluiten?

De bank brengt een boete in rekening omdat de bank door het afsluiten van de hypotheek was verzekerd van inkomsten. Deze inkomsten lopen ze nu mis wanneer u de hypotheekovereenkomst voortijdig bij hen beëindigd. De boete doet dienst als compensatie voor misgelopen inkomsten.

Hoe zal de boete bij het hypotheek oversluiten worden berekend?

De hoogte van de boete is afhankelijk van uw hypotheekovereenkomst, en zal daarom per geval verschillen. Doorgaans kan een deel van de lening boetevrij worden afgelost, maar dient er over het resterende bedrag een boete te worden betaald. De hoogte van de boete wordt bepaald door te kijken naar het verschil tussen uw oude rentetarief en het nieuwe rentetarief.

Geplaatst
15 May 2014 13:30:59

Delen