Een huis kopen zonder aankoopmakelaar, kan het nog?

De huizenprijzen blijven stijgen en kopers staan in de rij om een huis te bezichtigen. De huizenmarkt is in bepaalde regio’s nog steeds behoorlijk oververhit. Zeker in de Randstad is het moeilijk om een huis te bemachtigen. Kopers moeten snel beslissen, want voor ze het weten gaat iemand anders er met hun beoogde nieuwe huis vandoor. Daarom schakelen steeds meer kopers een aankoopmakelaar in.

De opkomst van de aankoopmakelaar

Volgens makelaarsvereniging NVM werden in de eerste maanden van 2018 een op de vijf huizen gekocht met behulp van een aankoopmakelaar. Dit is 19,2%, ten opzichte van 14,3% in 2014. "Je komt er nu niet meer tussen zonder aankoopmakelaar. Dit is geen misstand, maar als je zonder aankoopmakelaar zoekt, dan heb je gewoon geen verhaal", zegt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Lange wachttijden

Veel potentiële kopers proberen het eerst zonder aankoopmakelaar, maar dit levert vaak lange wachttijden op. Vooral in de Randstad blijven de wachttijden toenemen. “Ik maakte gewoon geen schijn van kans, maar bleef toch twee jaar volhouden dat het mij zonder wel zou lukken” aldus Emil, woningzoekende in Amsterdam.

Verschillen per regio

De regionale verschillen zijn groot. In Haarlem is bij ongeveer de helft van de aankopen een aankoopmakelaar betrokken. In regio Haaglanden, Utrecht en Amsterdam is dit 35%. Dit terwijl in Limburg en Zeeland maar bij 5% van de aankopen een aankoopmakelaar ingezet wordt. Volgens NVM hebben de grote regionale verschillen te maken met de mate van oververhitting van de woningmarkt per regio.

Hoe maak je de juiste keuze?

Als je op zoekt bent naar een aankoopmakelaar, dan is er genoeg aanbod. Maar hoe kies je voor de makelaar die het best bij jou past? Makelaar Bert Jonker geeft de tip om te kiezen voor een makelaar die zowel aan- als verkopen doet. "Die makelaar heeft er veel meer baat bij om zijn best voor jou te doen, want als jij tevreden bent over jouw aankoopmakelaar, dan ben je later geneigd om hem of haar in te schakelen bij de verkoop van jouw woning."

Auteur
Geplaatst
18 Jun 2018 11:22:40
Bron
RTL Nieuws

Delen