AFM: veel huizenbezitters hebben onterecht teveel betaald

De afgelopen jaren sloten veel huizenbezitters hun hypotheek over om zo te kunnen profiteren van de historisch lage rente. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt nu bekend dat veel van deze mensen te hoge boetes hebben betaald voor dit oversluiten. Banken hebben zich hiermee niet aan de Europese wetgeving gehouden en moeten het teveel betaalde geld teruggeven aan de gedupeerden.

Waarom oversluiten?

De afgelopen jaren stond de hypotheekrente ontzettend laag. Hierdoor was het erg interessant om de rentevaste periode te verbreken en de hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. Dit kan, maar de bank mag in deze situatie wel een boete opleggen omdat er inkomsten worden misgelopen. De huiseigenaar gaat namelijk minder rente gaat betalen. Sinds 14 juli 2016 is in de Europese wetgeving vastgelegd dat deze boete een bepaald maximum heeft. Ondanks deze boete was het voor velen alsnog voordeliger om de hypotheek over te sluiten, wat de afgelopen jaren dan ook veel is gedaan.

Te hoge boetes

Dat banken te hoge boetes zouden rekenen voor het oversluiten werd al gesignaleerd door tv-programma Radar. Zij onderzochten meldingen van 12.000 mensen, waaruit bleek dat er gemiddeld €3000 teveel is betaald. AFM heeft de rekenmethoden van banken onder de loep gehouden en bevestigt het vermoeden dat de boetes in veel gevallen onterecht hoog waren, waarmee de Europese wetgeving is geschonden. Welke banken de fout in zijn gegaan of hoeveel mensen precies teveel betaalden maakt de AFM niet openbaar. De AFM heeft een richtlijn opgesteld voor hoe de boete voor het oversluiten van een hypotheek berekend dient te worden.

Niet iedereen krijgt geld terug

Banken hebben laten weten dat zij de richtlijn van de AFM gaan gebruiken. Ze zullen checken wie een te hoge boete heeft betaald en het verschil terugbetalen aan de gedupeerden. Er wordt alleen gekeken naar hypotheken die ná 14 juli 2016 zijn overgesloten, waarmee het naar schatting al om enkele miljoenen verschil per bank gaat. De Vereniging Eigen Huis is het hier niet mee eens en roept banken op om de herberekening op alle boetes van de afgelopen vijf jaar los te laten en alle gedupeerden te compenseren. De Consumentenbond gaat een aanvullend onderzoek instellen. Mensen die geld terug horen te krijgen hoeven niets te doen; de banken hebben aangegeven zelf contact op te nemen met de gedupeerden. Denk je dat jij onterecht teveel hebt betaald maar krijg je geen bericht? Dan is het slim om contact op te nemen met je bank, hypotheekadviseur of de Consumentenbond.

Auteur
Geplaatst
20 Mar 2017 17:28:03
Bron
NOS, VEH

Delen