Wat verandert er in 2017 voor starters en huiseigenaren?

Net als voorgaande jaren veranderen er in 2017 een aantal hypotheekregels. De veranderingen raken vooral starters op de woningmarkt, maar ook huizenbezitters krijgen met de wijzigingen te maken. De wijzigingen zorgen er onder andere voor dat het voor starters nog lastiger wordt om een huis te kopen. Wat er precies verandert lees je hieronder.

Maximale hypotheek valt lager uit

In 2016 kon een koper nog 102 procent van de woningwaarde lenen. De maximale lening in 2017 is slechts 101 procent. Kopers hebben dus meer spaargeld nodig. Een huis kopen kost namelijk meer dan alleen de vraagprijs van het huis. Een koper moet bijvoorbeeld rekening houden met de kosten koper, advies- en afsluitkosten en de notariskosten. De kosten koper zijn ongeveer 6 procent van de aankoopprijs en bestaan voor het grootste deel uit belasting, waaronder overdrachtsbelasting. Daarnaast moet de woning ook nog ingericht worden en moeten eventuele verbouwingen worden gefinancierd.

Maximumtarief hypotheekrenteaftrek omlaag

De maximale hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf wordt in het nieuwe jaar verlaagd. Huiseigenaren die meer verdienen dan 67.072 euro op jaarbasis, kunnen in 2017 nog 50 procent van de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Dat was in 2016 50,5 procent. De hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat een huizenbezitter minder belasting hoeft te betalen, omdat de hypotheekrente van het belastbaar inkomen mag worden afgetrokken. Indirect betaal je zo dus minder hypotheekrente.

Starterslening aangepast

Sinds 2013 heeft een koper pas recht op hypotheekrenteaftrek, als er bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek direct wordt afgelost. Tot en met 2016 was de starterslening de eerste drie jaar maandlastenvrij en fiscaal aftrekbaar, maar vanaf het nieuwe jaar moeten ook starters direct beginnen met aflossen om het recht op hypotheekrenteaftrek te behouden.

De starterslening is een lening bovenop de hypotheek waarmee het verschil wordt betaald tussen de maximale hypotheek en de prijs van een koopwoning. De regeling geeft starters met weinig eigen vermogen de kans om toch een huis te kopen.

Om starters in 2017 toch een eerlijke kans op de woningmarkt te geven, is de combinatielening in het leven geroepen. Dit is een lening die de starter kan afsluiten naast de starterslening. Vanuit de combinatielening kan vervolgens de verplichte aflossing van de starterslening worden betaald.

NHG-grens aangepast

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken die ervoor zorgt dat een koper veilig kan lenen. Kom je in een situatie waarin je gedwongen je huis moet verkopen, dan wordt de eventuele restschuld door de Nationale Hypotheekgarantie betaald. Daarnaast geeft de NHG-garantie korting op de hypotheekrente.

Ook de Nationale Hypotheek Garantie-grens wordt in het nieuwe jaar opnieuw aangepast. Vanaf januari wordt de grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. In 2017 bedraagt die gemiddelde koopsom 245.000 euro. Het totale hypotheekbedrag mag niet meer zijn dan 247.450 euro (101% van de woningwaarde). Voor energiebesparende woningen ligt die grens op 259.700 euro (106% van de woningwaarde).

Schenkingsvrijstelling omhoog

In het nieuwe jaar wordt de schenkingsvrijstelling flink verhoogd, van 53.016 euro naar 100.000 euro. De schenking mag daarnaast worden verspreid over drie jaar. Voorheen moest een schenkingsbedrag binnen één jaar worden gegeven. Ook hoeven de schenker en de ontvanger niet langer een ouder-kindrelatie te hebben.

Om gebruik te maken van de belastingvrijstelling, moet het bedrag dat wordt geschonken wel worden gebruikt voor de aankoop of verbetering van een eigen woning, aflossing van de hypotheek, aflossing van een restschuld of de afkoop van erfpacht. Daarnaast moet de ontvanger van het bedrag tussen de 18 en de 40 jaar oud zijn.

Duurzaam wordt duurder

Kopers van een nul-op-de-meter-woning mochten in 2016 nog 27.000 euro optellen bij de maximale hypotheek. In 2017 is dit nog maar 25.000 euro. Nul-op-de-meter-woningen wekken evenveel stroom op als dat ze verbruiken, waardoor bewoners geen energiekosten meer hebben. Bewoners hebben dus minder maandelijkse lasten. Daarnaast zijn nul-op-de-meter-woningen een stuk milieuvriendelijker dan normale woningen.

Vrijstelling vermogensrendementsheffing gaat omhoog

In 2016 betaalde je over een vermogen boven een bedrag van 24.437 euro per persoon vermogensrendementsheffing. In 2017 wordt dit bedrag verhoogd naar 25.000 euro per persoon. Vermogensrendementsheffing is een belasting die iedereen met ‘vermogen’ betaalt aan de belastingdienst. Tot 2016 ging de belastingdienst uit van een rendement van 4 procent van het vermogen. Vanaf 2017 wordt het percentage berekend op basis van hoe groot het vermogen is. Hoe meer vermogen, hoe meer belasting er moet worden betaald.

WOZ-waarde openbaar

Om de WOZ-waarde van een huis op te vragen, moest je voorheen naar het gemeentehuis om een taxatieverslag op te vragen. Dat hoeft niet meer. Vanaf 1 oktober 2016 is het voor gemeentes verplicht om de WOZ-waarde van woningen openbaar te publiceren.

Funderingsfonds

In 2017 wordt er een fonds opgericht voor huiseigenaren die een lening nodig hebben om de fundering van hun huis te repareren, maar niet in aanmerking komen voor hypotheekverhoging. Veel oude huizen hebben een slechte fundering, zoals bij paalrot. Reparatie is belangrijk, omdat de kans op verzakking bij huizen met een slechte fundering erg groot is.

Auteur
Geplaatst
29 Dec 2016 10:53:42
Bron
https://www.eigenhuis.nl/

Delen