Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie kan worden aangevraagd wanneer u een woning wilt kopen, of uw bestaande woning wilt verbouwen. De aanvraag dient te worden verricht bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Indien het verzoek wordt gehonoreerd, zal de stichting borg staan voor uw lening. Om deze garantie te kunnen ontvangen dient u overigens aan een aantal strenge voorwaarden te voldoen.

Borgtochtprovisie

Een gehonoreerde Nationale Hypotheek Garantie gaat gepaard met een zogenaamde borgtochtprovisie. Dit is een percentage van het geleende bedrag, welke eenmalig dient te worden betaald aan de Nationale Hypotheek Garantie. De hoogte van de provisie wisselt per jaar.

Veelgestelde vragen over de Nationale Hypotheek Garantie

Hieronder treft u een overzicht van veel gestelde vragen over de Nationale Hypotheek Garantie.

Wat zijn de voordelen van het afsluiten van een NHG?

Het afsluiten van deze garantie gaat gepaard met diverse voordelen. Zo krijgt u tussen de 0,3 en 0,3 procentpunt korting op uw hypotheekrente, en betaalt het fonds uw schuldeisers indien u niet meer aan de lening kunt voldoen. Bovendien staat de stichting er garant voor dat uw lening uiteindelijk afbetaald zal worden.

Heeft de Nationale Hypotheek Garantie ook nadelen?

Hier is nauwelijks sprake van. Indien uw lening hoger is dan 290.000 euro kan de garantie niet worden ingezet voor het bedrag dat boven dit plafond uitkomt. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat dus niet garant voor het resterende bedrag, en de aantrekkelijke korting op de rente gaat niet op.

Ik kan m’n lening niet meer betalen, wat heb ik aan m’n Nationale Hypotheek Garantie?

In dit geval zal de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen aan de betaling voldoen. Zij zijn hiermee uw schuldeiser geworden. Indien u geen andere oplossing rest dan het verkopen van uw huis, zijn er een aantal gevallen waarin uw restschuld kan worden kwijtgescholden. Indien de gedwongen verkoop wordt veroorzaakt door een scheiding, het verlies van uw baan, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner kan de schuld worden kwijtgescholden. Voorwaarde is echter wel dat u maatregelen heeft genomen om het verlies te beperken.

Geplaatst
27 Mar 2014 14:28:15

Delen