Aflossingsvrije hypotheek gaat bij een op de tien voor problemen zorgen

De aflossingsvrije hypotheek zal in de toekomst bij 200.000 van de 2 miljoen huizenbezitters voor financiële problemen zorgen, voorspelt Vereniging Eigen Huis (VEH)naar aanleiding van de eerste analyse van hun hypotheekscan.

Tien procent

“De hypotheekscan is op 1 oktober geïntroduceerd, tegelijkertijd met de Aflossingsblij-campagne van de banken. Het is een eenvoudige online tool waarmee men zelf kan onderzoeken hoe ze er later financieel voor staan,” zegt Nico Stolwijk van VEH.

De uitkomst van de hypotheekscan was voor de meeste huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek positief. Zij kunnen ook na mogelijke daling van het inkomen hun maandlasten betalen. Een kleine groep, zo’n tien procent, dreigt in de problemen te komen als het inkomen daalt. VEH adviseert deze groep huizenbezitters langs een hypotheekadviseur te gaan om te kijken welke maatregelen ze nu kunnen nemen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Leentoets

Problemen zullen zich vooral voordoen na pensionering, zeker als het pensioeninkomen van huizenbezitters lager is dan het huidige inkomen. Ook de stijging van de rente en het vervallen van de hypotheekrenteaftrek zullen niet positief bijdragen aan de situatie. Gepensioneerden komen in de toekomst mogelijk niet door de leentoets van de bank bij aanvraag van verlenging van de hypotheek. Het gevolg: gedwongen verkoop.

100.000 huizen te koop

Vooral tussen 2005 en 2008 was de aflossingsvrije hypotheek populair. Er werden toen maar liefst 700.000 aflossingsvrije hypotheken afgesloten, die in de in de periode tussen 2035 en 2038 zullen aflopen. De Nederlandsche Bank verwacht dan ook dat in deze periode honderdduizenden woningen tegelijk in de verkoop komen met als gevolg dat de huizenprijzen zullen dalen.

Auteur
Geplaatst
24 Oct 2018 14:43:21
Bron
Vereniging Eigen Huis

Delen