Banken starten campagne over risico’s aflossingsvrije hypotheek

Tegenwoordig komt het een stuk minder vaak voor, maar in de jaren ‘90 werd het sterk aangeraden door hypotheekadviseurs: de aflossingsvrije hypotheek. Doordat er in die tijd makkelijk werd gedaan over de ‘gevolgen’ van zo’n hypotheek, denkt men nu te weinig na over aflossen, vinden de Nederlandse banken. Zij starten daarom om campagne om men te wijzen op de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek.

Vervelende verrassingen

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) denken te weinig mensen na over het afbetalen van hun aflossingsvrije hypotheek. “Er zijn mensen die niet sparen of waarbij het inkomen, bijvoorbeeld door pensionering, onvoldoende is voor een nieuwe hypotheek", volgens een woordvoerder van de NVB. "Voor deze groep geldt: als je nu al weet dat je straks in je woning wilt blijven wonen, is het goed om nu maatregelen te nemen door te gaan aflossen of te sparen.” De Nederlandse banken starten de campagne ‘Word ook aflossingsblij’ om mensen hierop te wijzen.

Niet voor iedereen een risico

Rob Mulder, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, is blij met de campagne van de banken. Toch denkt hij dat niet iedereen met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen zal komen. “Het merendeel van de mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben, zal niet direct een probleem hebben. Maar als jij nu helemaal niets aflost en je niet een heel riant pensioen hebt, moet je je wel beter gaan verdiepen,” aldus Mulder tegen NOS.

Twee miljoen

De NVB hoopt met de campagne de ruim twee miljoen Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek te bereiken en informeren. “Uiteindelijk willen we dat mensen nadenken over hun toekomstige financiële situatie. Het grootste risico is dat mensen niet snappen dat het contract ooit gaat aflopen,” aldus van der Zwan tegen NOS.

Auteur
Geplaatst
5 Oct 2018 16:27:56
Bron
NOS

Delen