Studieschuld veroorzaakt problemen bij aanvragen hypotheek

Ben je van plan binnenkort een huis te kopen en heb je een studieschuld? Dan kan deze schuld het krijgen van een hypotheek nog eens flink in de weg gaan zitten, zelfs als je al een flink deel van je schuld hebt afgelost.

Oorspronkelijk bedrag

Hoe hoger de studieschuld, hoe lager het bedrag dat je als toekomstige huizenkoper mag lenen. Banken kijken bij het berekenen van de maximale hypotheek niet naar het deel van de studieschuld dat nog openstaat, maar naar de oorspronkelijke schuld. De reden: ook als je al een groot deel van je schuld hebt afgelost, blijft het bedrag dat je maandelijks aflost hetzelfde.

"Als bank kun je niet anders dan kijken naar iemands maandlasten, want je wil niemand een hypotheek geven die hij niet kan betalen", legt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken uit aan RTL Nieuws. "Als iemand nog maar zes termijnen hoeft af te lossen, dan kan een bank daar wel rekening mee houden, maar dat is per geval verschillend."

Hoeveel scheelt het?

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) deed een inventarisatie. Hieruit bleek dat, kijkend naar het oude stelsel, bij een bruto inkomen van € 40.000,- en een gemiddelde studieschuld van € 21.000,- maar liefst € 42.274,- minder hypotheek wordt verstrekt. Bij het nieuwe stelsel is dit € 25.418,-. “Aan de vooravond van het nieuwe collegejaar zal de minister open kaart moeten spelen met studenten. Lenen in het ‘sociale’ leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning”, zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink.

De schuld verzwijgen, goed idee of niet?

Je studieschuld verzwijgen voor de bank om een hogere hypotheek te krijgen is een slecht idee. Banken hebben namelijk inzicht in je bankafschriften en controleren deze om je maandlasten te berekenen. Ze kunnen dus zien dat je maandelijks een deel van je studieschuld aflost. Dat omzeilen door je maandelijkse aflossing tijdelijk stop te zetten is geen goede oplossing. Als je een hypotheek aanvraagt met nationale hypotheekgarantie en je verzwijgt je studieschuld, kan dat vervelende gevolgen hebben. Als je door financiële problemen je hypotheek niet kan betalen en je huis moet verkopen, dan wordt een mogelijke restschuld kwijtgescholden als je nationale hypotheekgarantie hebt. Ben je door eigen schuld in de problemen gekomen, bijvoorbeeld door het verzwijgen van bepaalde maandlasten? Dan is de restschuld voor eigen rekening.

Auteur
Geplaatst
29 Aug 2018 10:57:28
Bron
RTL Nieuws, NOS

Delen