Starters

Onder ‘starter’ wordt een consument verstaan die zijn of haar eerste woning wil gaan kopen. Hoewel starters vaak minder woningkeus hebben omdat zij minder verdienen, kunnen zij vaak aanspraak maken op financieel aantrekkelijke regelingen die het kopen van hun eerste woning vergemakkelijken.

Starters renteregeling

Als starter kun je in sommige situaties in aanmerking komen voor een zogenaamde starters renteregeling. Je kunt in dit geval met een laag inkomen makkelijker een woning kopen, doordat je korting ontvangt op je hypotheekrente. De regeling is gebaseerd vanuit het uitgangspunt dat je later voldoende zult verdienen om aan de hypotheekrente te kunnen voldoen.

Veelgestelde vragen door starters

Hieronder tref je een overzicht aan van veel gestelde vragen door starters.

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een hypotheek waarmee je meer kunt lenen dan je huidige inkomen normaalgesproken zou toestaan. Dit kan doordat de bank ervan uit gaat dat je als starter uiteindelijk meer zult gaan verdienen, en het geleende bedrag in een later stadium bij je inkomen zal gaan passen. Een startershypotheek is echter niet eenvoudig te verkrijgen; zo dien je onder meer jonger te zijn dan 35 jaar, en moet de hypotheek te voldoen aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bovendien geldt er vaak een opleidingseis van HBO of WO.

Welke aspecten komen er kijken bij het kopen van een woning?

Net als meer ervaren woningkopers doorloop je als starter een aantal vaste stappen om tot de aankoop van een woning te komen. Na het zoeken van een koophuis en het bezichtigen van het koophuis zal de waarde van het huis ingeschat moeten worden. Daaropvolgend dien je de hypotheekvorm te kiezen die het beste bij uw inkomen en wensen aansluit, en zal de maximale hoogte van uw hypotheek moeten worden berekend. Zodra deze stap rond is kan er worden geboden op het huis. Als dit succesvol is, zal er nog bouwkundige keuring plaatsvinden. Het aankoopproces eindigt met het tekenen van uw koopakte.

Geplaatst
27 Mar 2014 14:25:30

Delen