Starters blijven achter op de woningmarkt

Starters blijven achter op de woningmarkt. De mogelijke oorzaken hiervan zijn de extreem hoge huizenprijzen en de hoge bedragen eigen geld die meegebracht moeten worden.

Het aantal hypotheekaanvragen

Het Hypotheek Data Netwerk (HDM), een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen, maakte een analyse van koopgegevens van het tweede kwartaal van dit jaar. Hieruit blijkt dat starters gemiddeld 10% minder hypotheekaanvragen doen dan in 2017. Starters deden dit jaar gemiddeld een op de drie hypotheekaanvragen, terwijl dit een jaar geleden nog vier op de negen was.

Algemene stijging

Hoewel het aantal hypotheekaanvragen van starters daalt, zijn het aantal aanvragen in het algemeen juist met 5% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging was het hoogst in de provincies Zeeland, Gelderland, Overijssel en Drenthe. Starters, doorstromers en oversluiters kozen allemaal het liefst voor langere rentevaste periodes, van gemiddeld 15 tot 20 jaar.

Bizarre bedragen

De daling in de hypotheekaanvragen van starters heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de extreem hoge huizenprijzen en het benodigde eigen geld. Woningen zijn nu namelijk 9% duurder dan vorig jaar. De gemiddelde woning werd in het tweede kwartaal van dit jaar voor maar liefst €335.000 verkocht. Starters nemen voor de aankoop van een woning gemiddeld €39.000 aan eigen geld mee.

Auteur
Geplaatst
10 Jul 2018 08:16:57
Bron
NU.nl

Delen