Stoppen met aardgas: wat jij betaalt als woningbezitter

Als het aan de Nederlandse Rijksoverheid ligt mogen twee miljoen woningen in 2030 niet meer aangesloten zijn op het aardgasnet. In 2050 moeten zelfs alle woningen in Nederland afgesloten zijn van aardgas. Wat gaat dit betekenen voor de Nederlandse huizenbezitter? Vereniging Eigen Huis (VEH) liet het berekenen.

€20.000 voor tussenwoning

Om gasloos te wonen moeten woningbezitters meerdere maatregelen treffen. Naast een zelfstandige warmtepomp ter vervanging van traditionele gasgestookte verwarming, zijn er nog andere aanpassingen nodig, bijvoorbeeld het aanleggen van vloerverwarming, het plaatsen HR++ glas en het isoleren van de vloer, gevel en het dak. Het kostenplaatje? Uit het onderzoek van VEH is gebleken dat al deze maatregelen de gemiddelde huizenbezitter €20.000 gaan kosten.

Subsidie

Tegenover de investeringen die huizenbezitters moeten doen staat volgens VEH maar een subsidie van €2.650, bestaande uit BTW-aftrek voor de zonnepanelen en de investeringssubsidie duurzame energie voor de warmtepomp. Het grootste deel van de kosten komen dus voor rekening van de huizenbezitters zelf. Daar staat wel tegenover dat huizenbezitters die gasvrij wonen wel €900 per jaar besparen op hun energierekening, maar dat is niet genoeg om de kosten te dekken.

Zorgen bij huizenbezitters

Leden van de VEH hebben grote zorgen, aldus beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen. ‘Ze vragen zich af wat slimme keuzes zijn, wie hen daarover kan adviseren, en hoe ze maatregelen moeten betalen.’ Volgens de VEH krijgen veel leden buikpijn van de te verwachten kostenpost.

Hoe hoog de daadwerkelijke kosten in de toekomst zullen worden hangt af van de onderhandelingen over het nationale Energie- en Klimaatakkoord.

Auteur
Geplaatst
11 Jun 2018 14:23:48
Bron
Vereniging Eigen Huis

Delen