Stijging in het aantal gebreken aan nieuwbouwwoningen

Wie binnenkort een nieuwbouwwoning gaat kopen, moet goed opletten bij de oplevering. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt namelijk dat er een sterke stijging zit in het aantal nieuwbouwwoningen dat met gebreken wordt opgeleverd.

Logische oorzaak

In 2017 werden door bouwkundigen van de VEH gemiddeld 21 gebreken vastgesteld per woning. Daarmee stijgt het aantal gebreken met 40% ten opzichte van de crisisjaren. Toen werden er nog gemiddeld 15 gebreken per nieuwbouwwoning aangetroffen.

Volgens de VEH was een stijging van het aantal gebreken wel te verwachten in deze tijd van toenemende bouwproductie en schaars personeel, maar een stijging van 40% vindt de VEH wel heel veel. Volgens Steven Wayenberg, jurist bij de VEH, blijkt de tijd, zorg en aandacht welke nodig is om een huis netjes te bouwen er niet te zijn. Hij raadt kopers van nieuwbouw dan ook aan alert te zijn en goed op te letten tijdens de oplevering.

De oplossing

Veel voorkomende gebreken zijn onder andere verkeerde tegels, krassen of te weinig stopcontacten. Het komt ook vaak voor dat afspraken tussen koper en bouwer niet worden nagekomen. Afgesproken extra’s worden dan niet of slecht uitgevoerd. Zichtbare gebreken welke worden geconstateerd door de bouwkundige dienen door de bouwers alsnog te worden opgelost. Kopers hebben echter wel een stok achter de deur, zij mogen namelijk tot drie maanden 5% van de koop-aanneemsom achterhouden.

Situatie in Nederland

Tijdens het onderzoek heeft de VEH nieuwbouwwoningen in 144 Nederlandse gemeenten gekeurd. De gemeente Ouder-Amstel in Noord-Holland scoort met een gemiddelde van 37 gebreken per woning het slechtst. De Groningse gemeente Haren kwam als best uit het onderzoek met gemiddeld 7 gebreken per nieuwbouwwoning.

Auteur
Geplaatst
5 Jun 2018 13:45:42
Bron
NU.nl

Delen