Starters worden verdrongen op de populaire Rotterdamse woningmarkt

Rotterdam is booming en dat heeft gevolgen. Steeds meer mensen willen er wonen en zijn bereid hiervoor te betalen. De Rotterdamse woningmarkt wordt steeds krapper en de huizenprijzen stijgen. Volgens een rapport van De Hypotheker vond er in het vierde kwartaal van 2016 een recordstijging in het aantal afgesloten hypotheken plaats in de stad. Als starter kom je maar moeilijk aan bod op de woningmarkt.

In de race om een huis

Koopwoningen gaan in Rotterdam als warme broodjes over de toonbank. Na het te koop zetten van een woning stromen de aanmeldingen binnen, waardoor er vaak binnen no-time geen bezichtingingsaanvragen meer worden aangenomen. In Rotterdam Centrum, de populairste locatie, worden zelfs al geen individuele bezichtigingen meer gepland. Daar wordt verkocht door middel van een open huis, waar veel mensen op af komen. Door veel kopers wordt er daarom een aankoopmakelaar ingeschakeld. Omdat de huizen zo populair zijn wordt de vraagprijs volop overboden. Als je een huis wil kopen in Rotterdam moet je dus niet alleen snel zijn. Je moet ook bereid en, belangrijker nog, in de mogelijkheid zijn om veel geld te betalen. In deze situatie is het voor starters erg moeilijk om een woning te bemachtigen: zij hebben simpelweg minder te besteden dan doorstromers.

Doorstromers domineren

In tegenstelling tot starters hebben doorstromers het voor het zeggen op de woningmarkt. Dit zijn de mensen die niet alleen een huis aankopen, maar ook een eigen huis verkopen. Zij hebben mede door de verkoop van hun eigen huis meer financiële ruimte, waardoor ze makkelijker en sneller tot aankoop van een huis over kunnen gaan. Dit is terug te zien in de cijfers. Het aantal hypotheken voor mensen die ook een huis verkochten steeg in Q4 van 2016 met ruim een kwart op landelijk niveau, terwijl het aantal verstrekte hypotheken aan starters juist met 16 procent daalde. In Rotterdam zijn de toename en daling nog groter: daar nam het aantal hypotheken voor doorstromers met 42 procent toe en daalde het aantal startershypotheken met 17 procent.

Help de starter

Starters hebben het dus niet makkelijk, zeker niet in de grote Nederlandse steden. Er zijn al initiatieven gestart om oplossingen te creëren, zoals het versoepelen van de normen voor hypotheekverstrekking. Om starters meer financiële ruimte te geven zou er gekeken kunnen worden naar hun toekomstperspectief op het gebied van inkomen in plaats van met het huidig inkomen te rekenen. Hierbij moet vraag en aanbod op de woningmarkt wel goed in de gaten gehouden worden, omdat anders de huizenprijzen helemaal worden opgeblazen.

Auteur
Geplaatst
13 Jan 2017 09:29:48
Bron
De Hypotheker, BNR

Delen