AFM verandert regels rondom hypotheek

Vanaf het nieuwe jaar geldt het moment waarop huizenkopers een offerte ontvangen voor een hypothecaire lening niet langer als officiële peildatum. Voortaan is het moment waarop de bank akkoord gaat leidend. Dat maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) deze week bekend aan een aantal banken en verzekeraars.

Vergaande gevolgen

De nieuwe regel rondom de hypotheekverstrekking heeft vergaande gevolgen voor huizenkopers die dit jaar een offerte hebben aangevraagd, maar nog geen goedkeuring van de bank hebben ontvangen. Zij lopen met deze wijziging de kans om hun droomhuis mis te lopen, omdat hun hypotheekaanvraag in 2017 niet meer aan de eisen voldoet.

Maximale hypotheek afgebouwd

Huizenkopers kunnen in het nieuwe jaar slechts 101% van de waarde van de woning lenen, terwijl dit in 2016 nog 102% was. Kopers hebben straks daardoor duizenden euro’s meer spaargeld nodig dan in de huidige situatie. Ook de hypotheekregels rondom het inkomen veranderen, waardoor het maximaal te lenen bedrag minder wordt. Volgens berekeningen van het Algemeen Dagblad scheelt het bij een jaarinkomen van 35.000 euro ruim 5600 euro.

Een maand uitstel voor huidige huizenkopers

Gemiddeld duurt het vier weken voordat een hypotheek bij een bank rond is. Dat houdt in dat aanvragen die nu al zijn ingediend onder de leennorm van 2017 komt te vallen. Om de huizenkopers die nu al een offerte hebben aangevraagd tegemoet te komen, heeft de AFM een overgangsregeling ingesteld. Banken hebben daardoor tot 1 februari de tijd om hun lopende hypotheekaanvragen goed te keuren. Voor die aanvragen gelden de hypotheekregels van 2016.

Gevaar voor huizenkopers nog niet geweken

Dat houdt niet in dat huizenkopers die een offerte hebben aangevraagd al achterover kunnen leunen. Banken geven pas een akkoord als alle benodigde documenten kunnen worden overlegd én beoordeeld. Mensen die een offerte hebben aangevraagd moeten dus extra opletten of de benodigde stukken wel op tijd kunnen worden overhandigd.

Auteur
Geplaatst
13 Dec 2016 09:16:34
Bron
ad.nl

Delen