Banken behandelen huiseigenaren met betalingsachterstand zeer slecht

Banken halen dikke onvoldoendes voor de manier waarop ze omgaan met huiseigenaren die aangeven moeite te hebben met het betalen van de hypotheeklasten. In plaats van duidelijk advies te bieden, wijzen de meeste banken huiseigenaren slechts op de boeterente die ontstaat bij te late betaling. Van de 300 woningbezitters vindt de helft dat banken zeer slecht omgaan met huiseigenaren met betalingsachterstanden. Slechts een erbarmelijke 15% geeft de bank een voldoende.

Tijdelijke rentepauze

Het onderzoek werd uitgevoerd door Vereniging Eigen Huis (VEH). In totaal kregen 27 banken en geldverstrekkers een beoordeling. Wat vooral opviel volgens VEH was dat banken niet zozeer oplossingen of alternatieven aanbieden maar stug blijven verwijzen naar de hypotheekvoorwaarden en boeterente. Terwijl er wel mogelijkheden kunnen zijn om huiseigenaren te ontlasten. Zo zou een tijdelijke rentepauze een uitkomst kunnen zijn om zo de betalingsachterstand in te kunnen lopen. Ook kan het oversluizen van de hypotheek naar een gunstiger rentetarief een goed alternatief zijn.

Meldpunt Betalingsproblemen

VEH hoopt dat banken iets gaan doen aan de wijze waarop ze contact onderhouden met hun klanten. Niet alleen huiseigenaren maar ook de banken zijn er bij gebaat dat woningbezitters worden geholpen bij het betalen van hun hypotheeklasten. De VEH heeft in mei het Meldpunt Betalingsproblemen in het leven geroepen, juist om huiseigenaren de mogelijkheid te bieden om te melden hoe banken met hun betalingsproblemen omgaan.

Auteur
Geplaatst
5 Jul 2013 07:22:00
Bron
BNR.nl

Delen