Gedwongen verkoop van woning bij betalingsachterstand niet vanzelfsprekend

Heb je een achterstand in het aflossen van de hypotheek en wil de bank nu je woning verkopen? Normaal gesproken ben je dan zwaar de pineut. Zeker als je nog blijft zitten met een restschuld, wat betekent dat de waarde van je woning ver onder je hypotheekschuld ligt. Gelukkig heeft een rechtbank in Amsterdam een man die de gedwongen verkoop door de bank tegen wilde houden, in het gelijk gesteld.

Forse restschuld

Als blijkt dat de huiseigenaar na de gedwongen verkoop van zijn woning met een schuld blijft zitten van bijvoorbeeld enkele tienduizenden euro’s terwijl het bedrag aan achterstallige aflossingen op de hypotheek slechts een fractie daarvan was, dan moet een bank zich coulanter opstellen, aldus de rechter. Zeker onder de huidige omstandigheden, veroorzaakt door de aanhoudende crisis, is het belangrijk dat banken huiseigenaren wat meer ruimte bieden in het aflossen van hun schulden. Iemand met een forse restschuld het bos in sturen is vaak voor alle betrokken partijen een slechte zaak.

Leidraad voor woningbezitters

De uitspraak van de rechter is van belang voor andere woningbezitters met restschulden. Mochten deze huiseigenaren ook aflossingsproblemen hebben, dan kan een bank vanaf nu dus niet zomaar overgaan tot de verkoop van de woning om zo geld binnen te harken. Natuurlijk zal een huiseigenaar wel goede wil moeten tonen in het wegwerken van zijn betalingsachterstand.

Auteur
Geplaatst
28 May 2013 07:40:00
Bron
Nugeld.nl

Delen