Akte van verdeling

Een Akte van verdeling is een akte die u af dient te sluiten wanneer u gaat scheiden, terwijl u met uw echtgenoot/geregistreerd partner een woning heeft gekocht. In de akte wordt vastgelegd aan wie de woning wordt toebedeeld. De ex-partner welke de woning krijgt toebedeeld kan zich in laten schrijven in het Kadaster.

Kosten Akte van verdeling

De kosten voor de Akte van verdeling verschillen per notaris. Het verschil in kosten kan oplopen tot in de honderden euro’s, en het is daarom verstandig om vooraf de prijzen van de verschillende aanbieders te vergelijken. De kosten voor de akte zijn onderverdeeld in het honorarium, recherchekosten van het Kadaster, de inschrijfkosten van het Kadaster (namens de bewoner die achterblijft). De kosten van deze akte liggen doorgaans rond de €500 of hoger. Mogelijk worden deze kosten nog aangevuld door kosten van een hypotheekakte.

Veelgestelde vragen over de Akte van verdeling

Hieronder treft u een overzicht aan van veel gestelde vragen over de Akte van verdeling.

Wanneer hebben we een Akte van verdeling nodig?

Er zijn drie situaties waarin u een Akte van verdeling nodig heeft. De akte is verplicht wanneer u samen de woning heeft gekocht, wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, of wanneer de woning via huwelijkse voorwaarden staat geregistreerd als gemeenschappelijk bezit. Let wel dat deze situatie niet van toepassing is indien geen van u beiden de woning wil aanhouden.

Wat gebeurt er na het indienen van de Akte van verdeling?

Na het indienen van de Akte van verdeling zal de hypotheek op 1 naam moeten worden gezet. Dit kan door middel van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid óf door het oversluiten van de hypotheek.

Welke informatie heeft de notaris nodig voor de Akte van verdeling?

Welke gegevens de notaris van u nodig heeft, is afhankelijk van uw relationele status.

Bent u getrouwd? Dan dient u de onderstaande informatie aan te leveren: * Legitimatie * Contactgegevens van u en uw (ex)partner * Een echtscheidingsconvenant * Een echtscheidingsbeschikking * Een kopie van uw huwelijkse voorwaarden * Het adres van de woning in kwestie * Een opgave van de aandelen die verdeeld dienen te worden (indien van toepassing)

Bent u niet getrouwd, maar woonde u wel samen? * Legitimatie * Contactgegevens * Het adres van de woning in kwestie * De naam van de ex-partner aan wie de woning wordt toebedeeld * De hoogte van de uitkoopsom (indien van toepassing) * De naam van de persoon die de kosten van de akte betaald * Een opgave van de aandelen (indien van toepassing) * Een kopie van het samenlevingscontract (indien van toepassing) - Een kopie van de vaststellingsovereenkomst (indien van toepassing)

Geplaatst
15 May 2014 13:26:25

Delen