Hoofdelijke aansprakelijkheid

‘Hoofdelijke aansprakelijkheid’ verwijst naar de aansprakelijkheid die u heeft wanneer u of uw huwelijkspartner een hypotheek afsluit. Hiervoor dient u in de regel te tekenen tijdens het afsluiten van een hypotheek. U bent in dit geval persoonlijk verantwoordelijk voor de schuld die zal moeten worden afgelost.

Wanbetaling & ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Wanneer u of uw partner er niet in slaagt om het verschuldigde deel van de hypotheek af te lossen, dan zult u hier beiden persoonlijk verantwoordelijk voor worden geacht. Deze verantwoordelijkheid blijft ook gelden indien u van uw partner scheidt, en zelf in een ander huis gaat wonen. Om van uw aansprakelijkheid te worden ontdaan dient u een ontslag van uw verplichtingen aan te vragen via de geldverstrekker.

Veel gestelde vragen over hoofdelijke aansprakelijkheid

Hieronder treft u een overzicht aan van veel gestelde vragen over hoofdelijke aansprakelijkheid.

Hoe kan ik mijzelf ontdoen van de hoofdelijke aansprakelijkheid?

Om ontslag te nemen van uw hoofdelijke aansprakelijkheid dient u een aanvraag in te dienen bij uw geldverstrekker. Een ontslag zal echter niet onvoorwaardelijk worden geaccepteerd. Het eigendom van de woning dient op één naam te staan, en de achterblijvende woningbezitter dient voldoende inkomen te hebben om de hypotheek te kunnen betalen.

Ik heb mijn deel al betaald, hoef ik nu niet mijn (ex)partner financieel te ondersteunen?

Nee, dit gaat niet op. Helaas dient u een bijdrage te blijven leveren zolang uw partner financiële ondersteuning nodig heeft, aangezien u beiden hoofdelijk aansprakelijk bent.

Ik ga scheiden, hoe zit het met hoofdelijke aansprakelijkheid?

Indien u of uw partner het huis overneemt na de scheiding, zal de partner die het huis verlaat uitgekocht moeten worden. Vervolgens dient de vertrekkende partij te worden ontslagen van dienst hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit laatste zal via de bank geregeld moeten worden. Als niemand de woning overneemt en de woning dus te koop wordt gezet, is een akte van verdeling niet nodig en zal de verkoopopbrengst tussen u worden verdeeld.

Geplaatst
15 May 2014 13:20:13

Delen