Onroerendezaakbelasting stijgt landelijk met 7,6%

Heeft u nog geen post ontvangen over de nieuwe beschikking onroerendezaakbelasting (ozb)? Dan kunt u er maar beter van uitgaan dat deze belasting heel wat duurder wordt. Na rondgang bij 292 van de 408 gemeenten kunnen we al spreken over een landelijke stijging van 7,6%.

WOZ-waarde

Eerder werd bekend dat veel gemeenten de WOZ-waardes van woningen niet of nauwelijks zullen verlagen. In sommige gevallen zou de WOZ-waarde zelfs stijgen. Opmerkelijk, omdat in Nederland de huizenprijzen in 2012 al maandenlang consequent dalen. Reden voor veel huizenbezitters om te denken dat de WOZ-waardes ook wel zullen dalen, waardoor gemeentelijke belastingen die gekoppeld zijn aan de WOZ-waarde meedalen.

OZB is geen WOZ

Toch moet men de ozb los zien van de waarde van de woning, meent Vereniging Eigen Huis (VEH). Stel dat je woning 5% minder waard is en de ozb-belasting gaat 5% omhoog. Dan betekent dat dat je als huiseigenaar feitelijk niet meer of minder gaat betalen. Want de verhoogde ozb wordt nu immers berekend over een verlaagde WOZ. Geen centje pijn dus.

Gemeentelijke inkomsten

Ook moet men niet vergeten dat de gemeente de belasting voor onroerendezaakbelasting gebruikt om voorzieningen voor inwoners te onderhouden en te verbeteren. Denk aan zwembaden, bibliotheken, culturele instellingen en andere sociale initiatieven. Zou de ozb dalen als ook de waarde van de woningen omlaag gaat, dan zou dat betekenen dat de gemeente minder geld binnenkrijgt om voorzieningen te onderhouden.

Auteur
Geplaatst
1 Feb 2013 09:32:00
Bron
Nu.nl

Delen