Huizenprijzen 2012 gedaald met 5,6%

Heeft u uw huis verkocht in 2012? Of bent u de gelukkige eigenaar van een nieuwe woning en heeft u kunnen profiteren van de lage huizenprijzen? Er waren heel wat schommelingen in het afgelopen jaar - soms een kleine opleving, maar meestal een steile duikvlucht naar beneden.

Gemiddelde koopsom 2012

De gemiddelde koopsom van bestaande woningen daalde in 2012 met 5,6%. Dat zal niemand verbazen. Heel het jaar door gleed de koopprijs glibberig naar beneden. Af en toe dachten we dat de bodem was bereikt, maar telkens weer wisten de huizenprijzen nieuwe procentuele dieptes te bereiken. Sinds de nationale crisis voor het eerst haar gezicht liet zien in 2008, zijn de huizenprijzen gemiddeld met 10,5% gedaald.

Woningen woningcorporaties

Laaggeprijsde woningen van woningcorporaties werden wel goed verkocht. De verkoop van deze woningen had een duidelijke negatieve invloed op de huizenprijzen - gemiddeld daalden die hierdoor in 2012 met 4000 euro. De Nederlander legde in 2012 gemiddeld 226.700 euro neer voor een bestaande koopwoning.

Gunstige hypotheekregels

In totaal wisselden in 2012 toch nog 117.261 koophuizen van eigenaar, slechts 2,9% minder dan in 2011. Vooral de maand december liet een duidelijke opleving zien in aantal verkochte woningen. Dit was vooral te danken aan de vele mensen die nog wilden profiteren van de gunstige hypotheekregels zoals hypotheekrenteaftrek zonder het verplichte aflossen. Sinds 1 januari 2013 is de hypothecaire broekriem immers heel wat strakker aangetrokken.

Regionale cijfers

Regionaal liepen de verschillen in aantal verkochte woningen en prijsdalingen zeer uiteen. Overijssel trok zich niets aan van de crisis en verkocht 4% meer woningen dan het jaar daarvoor. De huizenprijzen daalden hier minimaal met 2,7%. Terwijl in Noord-Holland de huizenprijzen met maar liefst 7,2% daalden. In de provincies Groningen en Friesland werden veel minder woningen verkocht, respectievelijk 9,1% en 7,7% minder dan in 2011.

Nu een huis kopen

Is het dan allemaal kommer en kwel, ook met het oog op 2013? Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Natuurlijk, de hypotheek anno 2013 dient te worden afgelost in 30 jaar. Daar staat tegenover dat de huizenprijzen historisch laag zijn, de overdrachtsbelasting permanent verlaagd is naar 2% en de hypotheekrente op een redelijk laag niveau staat. Wil je een huis kopen? Dan moet je dat dus zeker doen, want juist nu kun je met hetzelfde inkomen heel wat meer huis kopen dan enkele jaren geleden. Ik zou zeggen, waar wacht u nog op?

Auteur
Geplaatst
30 Jan 2013 09:10:00
Bron
Woningmarktcijfers.nl

Delen