Banken handen af van nieuwe WOZ-waarde!

De teloorgang in de woningmarkt heeft overduidelijk verstrekkende gevolgen gehad voor de waardes van koopwoningen, dat zal niemand ontgaan zijn. We zagen dalende huizenprijzen in alle delen van het land. Ook de WOZ-waarde van woningen werd in zeer veel gevallen naar beneden bijgesteld. Veel woningbezitters zijn dan ook bang dat banken deze nieuwe informatie tegen hun zullen gebruiken, omdat de hypotheken van woningen de WOZ-waarde inmiddels ver overstijgen.

Lagere WOZ-waarde

Het is echter uitgesloten dat banken de nieuwe WOZ-waardes kunnen gebruiken om bijvoorbeeld huizenbezitters ertoe aan te zetten extra af te lossen. In veel gevallen betekent een verlaagde WOZ-waarde dat de woning veel minder op zal leveren dan er aan hypotheek is verstrekt. Kathmann, toezichthouder op de WOZ-waarde, zegt dat banken alleen op het moment dat hypotheken verstrekt worden, deze informatie mogen gebruiken.

Ontwikkelingen in 2011

Het is nog de vraag in hoeverre de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en zelfs 2011 doorsijpelen in de huidige waardes van de woningen. Op dit moment zullen veel huiseigenaren de nieuwe beschikking voor de WOZ-waarde in de bus ontvangen. De nieuwe WOZ-waarde is echter bepaald uitgaande van de ontwikkelingen in 2011. De gevolgen van 2012 zullen pas begin volgend jaar terug te zien zijn. Het kan dus zijn dat de WOZ-waarde gevoelsmatig hoog uitvalt, zeker omdat iedereen de treurige ontwikkelingen van afgelopen jaar nog vers in zijn hoofd heeft.

Bezwaar maken

Het blijft redelijk gissen in hoeverre gemeenten daadwerkelijk de huizen zijn gaan bekijken om een juiste beoordeling te kunnen maken van de WOZ-waarde. Hebben gemeentelijke taxateurs de huizen in levende lijve bekeken of zijn ze meer uitgaan van theoretische factoren zoals straat, omgeving en type woning? Er kan in ieder geval altijd bezwaar gemaakt worden tegen de WOZ-waarde, mocht een huiseigenaar het idee hebben dat de taxatie voor geen meter klopt.

Auteur
Geplaatst
23 Jan 2013 08:20:00
Bron
Nu.nl

Delen