Profiteren gemeenten bewust van hoge WOZ-waardes?

Veel huiseigenaren zullen zich de komende dagen flink achter hun oren krabben. Grote kans namelijk dat een brief in de bus valt waarin de gemeenten de nieuwe WOZ-waarde van de woning mededelen. Door alle negatieve berichten van de afgelopen maanden over dalende huizenprijzen in 2012 zijn veel woningbezitters ervan overtuigd dat dus ook de waarde van hun huis is gedaald. Maar daar zouden ze zich weleens flink in kunnen vergissen...

WOZ-waardes Rotterdam

In Rotterdam kregen een groot aantal huizenbezitters het verrassende nieuws dat de WOZ-waardes van hun woningen hetzelfde is gebleven of zelfs is gestegen! Blijkbaar hebben de gemeenten lak aan de berichtgeving over nieuwe diepterecords van de huizenprijzen en houden ze er zo hun eigen waardebepalingssysteem op na.

Huizenprijzen 2011

Natuurlijk, WOZ-waardes worden bepaald op grond van gegevens uit het vorige kalenderjaar. Dus de WOZ-waardes van nu zijn gebaseerd op informatie uit 2011 en niet 2012, zoals veel mensen denken. Maar dan nog. Want ook 2011 was een bedroevend jaar voor de huizenmarkt. Ook in dat jaar daalden de koopsommen, werden minder huizen verkocht en raakte de woningmarkt steeds verder in de slop. Dan zou je verwachten daar iets van terug te zien in de nieuwe WOZ-waarde. Niet dus.

Gemeentebelastingen

Omdat verschillende gemeentebelastingen zijn gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woning - zoals onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting - zullen deze belastingen niet lager worden zoals heel wat huizenbezitters hoopten. Natuurlijk is er de mogelijkheid een bezwaarschrift in te dienen bij de gemeente, maar de kans dat dit invloed heeft op de WOZ-waarde is op z’n zachtst gezegd gering.

WOZ-waarde gedaald

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelde in een reactie op alle commotie dat de WOZ-waarde landelijk met 2% is gedaald. Dat zou volgens de VNG overeenkomen met de gemiddelde daling van de huizenprijzen.

Auteur
Geplaatst
31 Jan 2013 09:36:00
Bron
Hypotheek-rentetarieven.nl

Delen