Huizenprijzen in september opnieuw gekelderd

En opnieuw zijn de huizenprijzen gedaald. Het enige positieve dat viel te ontdekken aan de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was dat de daling van de huizenprijzen zich in ieder geval consequent doorzet. In september daalde de waarde van koopwoningen met 8% in vergelijking tot september 2011. Hetzelfde gold voor juli en augustus, toen de prijzen eveneens met 8% daalden vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Bodem in zicht?

Als we kijken naar de verschillen in vergelijking met augustus 2008, de maand die algemeen bekend staat als piekmaand in de woningmarkt, dan zijn de koopprijzen inmiddels met 16% gedaald. Het is dan ook alweer een tijdje geleden dat huizenprijzen duurder werden dan de maand eerder. De laatste keer dat dat gebeurde was in januari 2009.

Keerpunt

Peter Heijn van Mulligen van het CBS denkt dat het nog wel even duurt voordat de prijzen weer omhoog zullen schieten. De woningmarkt heeft dringend behoefte aan daadkrachtige maatregelen, maar die blijven vooralsnog liggen op de onderhandelingstafel. Toch zou er een keerpunt moeten komen. Immers, het aantal huishoudens groeit momenteel harder dan het aantal huizen. Je zou dus zeggen dat de vraag naar koopwoningen een keer zou moeten toenemen met als gevolg dat de huizenprijzen zullen stijgen. Maar wie weet wanneer die omslag zal plaatsvinden, mag het zeggen.

Auteur
Geplaatst
22 Oct 2012 11:34:00
Bron
BNR.nl

Delen