Nationale Hypotheek Garantie daalt verder in 2013

Nu de huizenprijzen hun opmars hebben ingezet naar nieuwe dieptepunten, maakt Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), bekent dat de NHG vrolijk meedaalt.

Lagere leencapaciteit

Vanaf 2013 daalt de maximale hypotheek die kan worden afgesloten met NHG met 2.000 tot 25.000 euro, afhankelijk van het inkomen. Dit betekent voor veel mensen dat ze minder kunnen lenen en dus alleen huizen met lagere koopprijzen kunnen kopen. Dan is het een bijkomend voordeel dat de huizenprijzen harder dalen dan de leencapaciteit. Zo kunnen mensen in principe nog steeds dezelfde woning kopen als een jaar geleden. Ze kunnen minder lenen maar doordat de huizenprijzen nog lager zijn, komen ze nog steeds in aanmerking voor dezelfde koopwoningen.

Garantie voor restschuld

De NHG is een belangrijke garantie voor banken die hypotheken verstrekken. Als huizenbezitters met een NHG hun woning moeten verkopen en ze blijven zitten met een restschuld, dan ontfermt de NHG zich over deze restschuld. Omdat banken hierdoor veel minder risico lopen, rekenen ze een lagere rente bij een hypotheek met NHG.

Meer gedwongen verkopen

Experts op de woningmarkt zijn niet blij met de aankomende daling van de NHG. Zij zien een duidelijk verband tussen een lagere NHG en dus lagere leencapaciteit én de dalende huizenprijzen. Ze vrezen dan ook voor nadelige effecten op de toch al niet florissante koopmarkt. Zo maakte Schiffer bekend dat het aantal koopwoningen dat gedwongen met verlies verkocht moest worden, steeg van 1439 woningen in 2011 naar 2560 woningen in 2012. En dan zijn er in 2012 nog 3 maanden te gaan.

Auteur
Geplaatst
9 Oct 2012 08:27:00
Bron
Nu.nl

Delen