Eigen Huis bakkeleit met Funda

Vereniging Eigen Huis is niet zo blij met een aantal acties van Funda. De belangenvereniging voor woningeigenaren wil dat de huizensite dezelfde mogelijkheden biedt voor alle te koop staande woningen. Dat is nu niet zo: het aanbod van NVM-makelaars staat veel prominenter in beeld.

Zo was er afgelopen zaterdag een landelijke Open Huizen Dag. Een week voordat die dag plaatsvond, haalde Funda bij de niet-NVM-huizen de vermelding ‘Open Huis’ weg. Daardoor hebben woningzoekers wellicht een aantal huizen gemist in een bezichtigingsronde op Open Huizen Dag.

Ook de zoekresultaten op Funda worden volgens Vereniging Eigen Huis gemanipuleerd. Wie denkt dat hij na het invullen van de criteria direct de best passende huizen in beeld krijgt, komt bedrogen uit. In de praktijk komt er namelijk eerst een lijst met huizen die via NVM-makelaars te koop staan. Pas daarna komen woningen van andere makelaars in beeld. Oók als die beter aansluiten bij de ingevoerde wensen.

Het is best een lastige discussie. Funda is ‘powered by NVM’ dus het is ook weer niet heel vreemd dat het aanbod van de NVM-makelaars bevoordeeld wordt. Toch stelt Eigen Huis dat alle makelaars tegen redelijke voorwaarden gelijke kansen moeten krijgen op de woningsite. Dit omdat dit een gezonde concurrentie bevordert, en vooral omdat het in het belang is van de consument.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft dit ook al eens geconcludeerd, toen ze in maart 2012 een marktscan deed. Ook deze concurrentiewaakhond pleitte toen voor een gelijke behandeling voor alle makelaars op Funda. Dat heeft echter niets veranderd. Eigen Huis zal – als het beleid niet aangepast wordt – een klacht indienen bij de NMa.

Auteur
Geplaatst
4 Oct 2012 13:59:00
Bron
Eigenhuis.nl

Delen