Koopmarkt recht haar rug in september

Is er licht aan het einde van de tunnel? Of worden we weer blij gemaakt met een waxinelichtje dat langzaam dooft? Volgens Makelaarsland is de negatieve trend die werd ingezet voor de zomermaanden iets afgezwakt in de maand september. Om nu gelijk de slingers uit de kast te halen, lijkt wat voorbarig. Maar het is een lichtpuntje.

Starters aan slag

Makelaarsland zag aan de hand van haar 'Woningmarktindicator' dat de koopmarkt lichtelijk bij haar positieven kwam, maar nog steeds heel wankel op haar benen staat. De daling in aantal bezichtigingen en transacties zette in september niet door. Mogelijk heeft dit te maken met het besef bij veel starters dat 2012 wel het jaar is om alsnog toe te slaan op de 'goedkope' koopmarkt. De huizenprijzen zijn tenslotte gedaald tot aanbiedingsprijzen, de rente staat relatief laag en nog belangrijker: de hypotheekrenteaftrek is starters dit jaar nog gunstig gezind. Nog dit jaar een huis kopen betekent dan ook zeer waarschijnlijk lage maandlasten. Dat zal ongetwijfeld veranderen vanaf 2013. Op de Open Huizendag viel al op dat relatief veel starters een kijkje kwamen nemen in de opengestelde woningen.

Spannende oktobermaand

Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, is erg benieuwd naar de maand oktober. Als starters nog gebruik willen maken van de voordelen in 2012, dan zullen ze de komende weken hun keuze moeten gaan maken. Over het algemeen neemt de afwikkeling van alle paperassen bij het kopen van een woning zo'n acht weken in beslag. Het belooft een spannende tijd te worden, misschien kunnen we toch nog een ballonnetje opblazen.

Auteur
Geplaatst
3 Oct 2012 14:45:00
Bron
Wonen.blog.nl

Delen