Open Huizendag wel of niet succesvol?

Het concept is simpel en doeltreffend: iedereen die zijn huis wil verkopen, kan meedoen aan Open Huizendag en een dag lang zijn of haar huis openstellen voor potentiële kopers. Meedoen kost wel tussen de 100 en 200 euro, dit bedrag betaal je aan je makelaar. Natuurlijk vraagt iedere verkoper zich af: weggegooid geld of zeer nuttige investering?

Verhoogde kans op verkoop

Als je het vraagt aan de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM), dan was de laatste Open Huizendag een succes. Juist in deze tijd van dalende verkoopprijzen en een vastgelopen woningmarkt is de kijkdag een fantastisch hulpmiddel, zo stelt de NVM. Afgelopen zaterdag kon iedereen weer zijn deuren openen en hopen op zoveel mogelijk bezichtigingen. Zo'n 50.000 huizenbezitters besloten hieraan mee te doen. Uit onderzoek bleek dat 3 op de 10 deelnemende huizen geen bezoek kreeg. Je kan natuurlijk ook stellen dat maar liefst 70% wel een bezichtiging kreeg, sommige meerdere op één dag. Volgens de NVM stijgt de komende zes maanden de kans op verkoop van je huis met 7% als je meedoet met de Open Huizendag. Natuurlijk is het wel zo verstandig je woning de juiste uitstraling te geven. Dus geen overvolle prullenbak, verlepte bloemen of metershoge vaat, maar een opgeruimd en fris huis.

Starters kijken rond

Opvallend was dat tijdens deze editie vooral veel starters een kijkje kwamen nemen in de opengestelde woningen. De meeste starters hopen nog voor het eind van het jaar een geschikte woning te kunnen vinden. Vanaf 2013 zullen veel regels aangescherpt worden en zal het nog moeilijker worden om een eerste stap te zetten op de woningmarkt.

Doorslaand succes

Natuurlijk is het grote voordeel van deze speciale dag dat je verschillende huizen kan bekijken zonder daarvoor allerlei afspraken te moeten maken met makelaars. Dat dezelfde dag nog een koop wordt afgerond, komt vrijwel niet voor. Een huis kopen is immers geen impulsaankoop. Maar wil je je woning weer even in de spotlight zetten, dan is dit de meest geschikte mogelijkheid. Of deelname weggegooid geld is of niet, daar lijkt geen duidelijk antwoord op te zijn. Veel deelnemers haken teleurgesteld af na enkele keren te hebben meegedaan zonder dat er een potentiële koper een stap door de voordeur heeft gezet. Andere deelnemers zullen zeggen dat de kans op verkoop van het huis weer enorm is vergroot. Als het aan de NVM ligt, gaan ze er in ieder geval ieder half jaar mee door en wordt het elke keer een doorslaand succes.

Auteur
Geplaatst
1 Oct 2012 09:17:00
Bron
Nu.nl

Delen