Verkiezingsuitslag biedt hoop voor woningmarkt

De verkiezingen leverden een spectaculaire uitkomst op: zowel VVD als PvdA behaalden een ongekend hoge uitslag, namelijk 41 en 39 zetels. De VVD werd dus net iets groter dan de PvdA, met samen al een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Alleen liggen de verhoudingen in de Eerste Kamer behoorlijk anders, waardoor het voor de hand ligt om nog een derde partij in de te vormen coalitie op te nemen.

VVD goed voor woningmarkt

Het komen tot een regeerakkoord zal nog niet makkelijk zijn met de behoorlijk verschillende wensen van Rutte en Samsom. Neem nu de woningmarkt. Onlangs heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) de verkiezingsprogramma’s doorberekend. Volgens haar rapport heeft de combinatie van maatregelen uit het programma van de VVD een positief effect op de woningmarkt: meer vraag, meer doorstroming, en daarmee meer productie en banen in de bouw. Het programma van de PvdA daarentegen zou de woningmarkt flink onder druk zetten, vooral vanwege het ingrijpen in de hypotheekrenteaftrek.

Wie krijgt z’n zin? Rutte of Samsom? VVD of PvdA? Er moeten keuzes gemaakt en compromissen gesloten worden om tot een werkbare coalitie te komen. Als de VVD daarbij haar zin krijgt op het front van de woningmarkt, dan lijkt dat vooralsnog een lichtpuntje voor huiseigenaren.

VEH tevreden

De Vereniging van Eigen Huis (VEH) liet al weten blij te zijn met de verkiezingsuitslag. VEH hoopt dat er nu op een betrouwbare en evenwichtige manier kan worden begonnen aan een langdurig herstel op de woningmarkt. Ook hoopt de VEH op een spoedige formatie. Het zou heel slecht zijn voor de woningmarkt als de formatie maanden op zich zou laten wachten. Heel Nederland wacht in spanning af. Wij houden u uiteraard nauwkeurig op de hoogte over alle ontwikkelingen omtrent de woningmarkt!

Auteur
Geplaatst
13 Sep 2012 12:09:00
Bron
Nu.nl

Delen