VVD beste van de klas

De VVD krijgt van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) het beste cijfer van de klas als het gaat om de plannen voor de woningmarkt. Volgens het EIB hebben de maatregelen van de VVD de beste uitwerking in vergelijking met die van de andere partijen in de Tweede Kamer.

Hypotheekrenteaftrek

De manier waarop de VVD de hypotheekrenteaftrek wil aanpakken, resulteert in de minst negatieve effecten, zo zegt directeur Taco van Hoek. Alle andere fracties willen de hypotheekrenteaftrek enorm beperken, terwijl sommige partijen daarbij vrijwel niet ingrijpen in de vastgelopen huurmarkt. Een dubbele vergissing. De VVD wil de huurmarkt juist liberaliseren om de doorstroming weer op gang te krijgen. Het EID stelt dat het verkiezingsprogramma van de VVD de beste doorstroming oplevert in de woningmarkt met als logisch gevolg dat de bouw weer toeneemt en de werkgelegenheid stijgt. Ook probeert de VVD starters weer ertoe te zetten zich te laten zien op de koopmarkt.

PvdA en SP stellen teleur

De slechtste leerlingen van de klas zijn volgens het EID de PvdA en de SP. Beide partijen maken het moeilijk voor de woningmarkt om uit de crisis te komen door harde maatregelen omtrent de hypotheekrenteaftrek en weinig tot geen plannen tot huurliberalisatie. De SP heeft wel het voorstel klaarliggen om in 2013 1 miljard euro te investeren, maar dat zal niet opwegen tegen de overige negatieve maatregelen van de Socialistische Partij, zo meent het EID. De overige partijen, waaronder D66, de ChristenUnie, GroenLinks en het CDA, krijgen van het EID een nipte voldoende.

Geen verdere kostenverhogingen

Directeur van Hoek begrijpt niet dat alle partijen dwepen met 'het vertrouwen in de woningmarkt herstellen', terwijl de mogelijkheden om de woningmarkt weer op gang te krijgen voor hun neus klaar liggen. De keuze tot kostenverhogingen op de koopmarkt is het slechts denkbare dat de partijen kunnen doen. 'Verder ingrijpen in de woningmarkt zal alleen maar leiden tot meer problemen in de bouw, meer ontslagen en meer problemen voor huiseigenaren. Momenteel gaan er maandelijks 3000 banen verloren en het einde lijkt nog niet in zicht', aldus voorzitter van het EID Eelco Brinkman. Eerder kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met cijfers van de verschillende partijen.

Kieswijzer

Wilt u graag de standpunten weten van alle partijen? Bekijk dan onze kieswijzer en bepaal zo uw stem voor woensdag 12 september!

Auteur
Geplaatst
7 Sep 2012 13:39:00
Bron
Telegraaf.nl

Delen