Nederlandse hypotheekschuld koploper in Europa

De hypotheekschuld in Nederland heeft de twijfelachtige eer koploper te zijn in de Eurozone. Eind 2011 bedroeg de schuld maar liefst 670 miljard euro waarmee Nederland een hogere hypotheekschuld heeft dan elk ander land in de Eurozone.Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte eerder al cijfers bekend over de plannen van de politieke partijen en de gevolgen daarvan voor de woningmarkt.

Hoge spaartegoeden

Gelukkig overstijgt de waarde van alle koopwoningen in Nederland de hypotheekschuld ruim. De totale waarde is zelfs tweemaal zo hoog als de schuld en bedraagt in totaal bijna 1,4 biljoen euro. Ook hebben we in Nederland goed gespaard waardoor onze spaartegoeden, in totaal zo'n 332 miljard euro, en vorderingen op pensioenreserves de hypotheekschuld ruim overtreffen. Het CBS liet weten dat de spaartegoeden sinds 2008 relatief sneller toenemen dan de hypotheekschuld.

Oorzaken toename hypotheekschuld

Nederlanders zijn vanaf 1996 bijna vier keer zoveel gaan lenen, zo maakte het CBS bekend. De oorzaak van de hoge hypotheekschuld ligt volgens het CBS in de midden jaren '90. Destijds nam de vraag naar koopwoningen heel snel toe. Ook werden allerlei nieuwe hypotheekvormen aangeboden en werden de regels voor het verstrekken van een hypotheek enorm versoepeld. Geld lenen werd dus vooral gemakkelijker gemaakt, tot de start van de crisis in 2008.

Duitsland geeft goede voorbeeld

Het land met de laagste hypotheekschuld in de Eurozone is Duitsland. Volgens het CBS zijn er verschillende redenen te benoemen voor deze lage schuld, zoals een totaal ander fiscaal klimaat en een afnemend beschikbaar inkomen.

Auteur
Geplaatst
6 Sep 2012 08:55:00
Bron
Trouw

Delen