Het vertrouwen in de woningmarkt stabiliseert

Volgens de ING WoonIndex, die elk kwartaal wordt uitgevoerd, is in het tweede kwartaal van 2019 het vertrouwen in de woningmarkt gestabiliseerd. Dit komt doordat woningbezitters minder vaak een stijging van de woningprijzen en het aantal huizenverkopen verwachten. Daarnaast zijn woningbezitters optimistischer over hun eigen financiële situatie en verwachten zij minder vaak een stijging van de hypotheekrente.

Het is voor het eerst dat woningbezitters zo optimistisch zijn, meer dan 80 procent denkt zijn huis gemakkelijk te kunnen verkopen. Zij verwachten dat hun woning gemiddeld 3,5 maand te koop zal staan.

Woningbezitters zijn gehecht aan eigen huis

Volgens de woonindex is 92 procent van de woningbezitters gehecht aan hun huis. Het huis is voor veel mensen een belangrijke plek om te delen met familie en vrienden. Zo zegt Wim Flikweert, manager Wonen ING Nederland: “Veel woningbezitters vinden hun huis belangrijk en zien de woning als meer dan een stapel stenen. Starters zijn in ons onderzoek een stuk minder gehecht aan hun woning, waarbij opvalt dat 28 procent van hen zelfs geen enkele binding met hun huidige huis voelt.”

Verduurzaming

Woningbezitters willen steeds vaker hun woning verduurzamen. De keuze om dit ook echt te gaan doen is vaak vooral een financiële kwestie. Volgens het onderzoek vindt 60 procent van de woningbezitters dat investeringen terugverdiend moeten worden. Slechts 5 procent vindt klimaatverbetering belangrijker dan het financiële component. Doordat de terugverdientijd te lang is, kiezen woningbezitters er toch vaak voor om hun geld niet te besteden aan het verduurzamen van de woning. Ook wachten woningbezitters op ondersteuning van de overheid, hypotheekverstrekkers worden zelden benaderd met vragen over verduurzaming.

Flikweert: “Het is opvallend dat financiële adviseurs zo weinig worden ingeschakeld rondom verduurzaming kwesties, terwijl veel mensen financiële redenen als belangrijkste argument aanvoeren om al dan niet te gaan verduurzamen. Zowel de adviseur als de woningbezitter kan hier dus veel winst behalen om informatie te delen en te halen.”

38 procent van de woningbezitters investeert wel al in de verduurzaming van hun woning. Woningonderhoud is voor 36 procent van de bezitters mede aanleiding om gelijk over te gaan op verduurzaming.

Auteur
Geplaatst
2 Jul 2019 11:33:16
Bron
ING.nl

Delen