Terugdringen woningtekort moeilijker dan gedacht

Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat het aantal geplande woningen verdubbeld moet worden. Er zijn op dit moment onvoldoende bouwplannen om het tekort op de woningmarkt tegen te gaan.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van branchevereniging Bouwend Nederland, stelt dat de komende vijf jaar de harde bouwcapaciteit verdubbeld moet worden om te voldoen aan de gestelde doelstellingen. bouwplannen betreffen woningen die al vastgelegd zijn in bestemmingsplannen.

Er zijn 450.000 woningen nodig om het tekort terug te dringen, maar er zijn nu concrete plannen voor slechts 300.000 woningen. EIB-directeur Taco van Hoek zegt hierover: “Zelfs met dit soort harde plannen gaat het nog wel eens mis, om die reden moet je overprogrammeren.” Eigenlijk zijn er voor de komende vijf jaar bouwplannen nodig voor 600.000 woningen.

In Zuid-Holland en Utrecht blijft de productie tot nu toe voornamelijk achter op de ambities uit de Nationale Woonagenda. In dat kabinetsplan is het plan gesteld om tot 2025 elk jaar 75.000 woningen te bouwen om het tekort op de woningmarkt terug te dringen. Het aantal daadwerkelijk gebouwde woningen lag de afgelopen jaren jaarlijks zo’n tienduizend woningen lager.

Auteur
Geplaatst
17 May 2019 08:29:21
Bron

Delen