Vertrouwen in woningmarkt daalt

Uit onderzoek van de Eigen Huis Marktindicator blijkt dat het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt voor het eerst sinds 4,5 jaar negatief is. Dit geldt vooral in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en in de regio’s Oost- en Zuid-Nederland.

Vier op de tien Nederlanders vindt dat dit geen goed moment is om een huis te kopen. Van alle starters geeft ruim de helft als reden dat de slechte betaalbaarheid van een koopwoning ervoor zorgt dat het een ongunstige tijd is om te kopen. Het gevaar van een slecht vertrouwen in de woningmarkt is dat mensen er vanaf gaan zien of de koop van een woning uitstellen.

Doorstromers

Mensen die willen verhuizen, doorstromers, zien het gelukkig iets minder somber in. Helaas vindt een derde toch dat het geen goede tijd is om te verhuizen. Als reden wordt hiervoor genoemd dat dit vaak komt door een erg beperkte keuze aan geschikte woningen, of er moeten zoveel aanpassingen worden gedaan dat het enthousiasme bij de mensen als snel daalt.

De Eigen Huis Marktindicator

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft samen met onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft de eigen huis marktindicator ontwikkeld. Deze meet specifiek voor de woningmarkt de stemming onder consumenten en onderscheidt zich hiermee van de algemene consumentenvertrouwensindex van het Centraal bureau voor de Statistiek.

Auteur
Geplaatst
19 Apr 2019 10:46:16
Bron
nu.nl

Delen