Verschil tussen huizenprijzen groot

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt dat regionaal gezien veel verschil is tussen woningprijzen. De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is in 2018 toegenomen tot 287 duizend euro. Het prijsverschil van woningen in gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde verkoopprijs was nog nooit zo groot, met een verschil van 760 duizend euro.

In Delfzijl werd het minst betaald voor een bestaande koopwoning en in Blaricum het meest. De gemiddelde prijs voor een koopwoning is in de Randstad en de provincie Noord-Brabant in de meeste gevallen hoger dan in de randen van Nederland. In Groningen, Friesland, Zeeland en Limburg zijn de goedkopere gemeenten te vinden.

De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt geen rekening gehouden met het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. In gemeenten met relatief veel villa’s zal de gemiddelde verkoopprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel appartementen.

Blaricum het duurst

Na vier jaar is Blaricum weer de duurste gemeente van Nederland. Een koopwoning kostte hier gemiddeld meer dan negen ton, dit is de hoogste verkoopprijs sinds het begin van de meting. Wassenaar was in 2014 nog de duurste gemeente, de drie jaar die volgde was dit Bloemendaal. Het gemiddelde in Delfzijl ligt het laagst, met 142 duizend euro. In 2017 had Delfzijl ook al de laagste gemiddelde verkoopprijs. In 2018 was er in tien gemeenten een gemiddelde verkoopprijs van minder dan 175 duizend euro.

Er is een toename van het verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs in de duurste en goedkoopste gemeente. Het verschil was in 2018 760 duizend euro en in 2017 was dit 635 duizend euro. De gemiddelde verkoopprijs van een woning was in Blaricum maar liefst 6,3 keer zo hoog als in Delfzijl. Een jaar eerder was dit verschil ten opzichte van de duurste en goedkoopste gemeente 5,5 en in 2014 was dit nog maar 4,7.

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning lag in 80 procent van de gemeenten tussen de 211 duizend en 372 duizend euro. De gemiddelde huizenprijs was in tien procent van de gemeenten lager dan 211 duizend euro.

Auteur
Geplaatst
29 Mar 2019 15:42:28
Bron
CBS

Delen