Gemiddelde verkoopprijs koopwoning voor het eerst boven 300.000 euro

Inmiddels is het algemeen bekend dat de verkoopprijzen van koopwoningen enorm zijn gestegen, maar de huizenmarkt blijft je verbazen. In januari moest je voor een koophuis voor het eerst meer dan € 300.000,- betalen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Prijzen stijgen

Gemiddeld werd € 302.157,- voor een woning betaald. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder zijn koopwoningen in januari 8,7 procent in prijs gestegen. In december stegen huizenprijzen nog met 8,4 procent.

Overspannen

Door de overspannen woningmarkt wisselden minder eigenaren van huis. Vergeleken met een jaar geleden werden er 6 procent minder huizen verkocht. Vooral onder ongetrouwde stellen zonder kinderen en getrouwde stellen met kinderen nam het aantal verhuizingen af. Het zijn vooral ouderen die verhuizen in deze tijd; zij komen wel nog aan bod in de huizenmarkt omdat ze vaak een (deels) afgeloste woning verkopen en daar een kleiner huis voor kopen.

Markt koelt langzaam af

Er komt voorlopig nog geen eind aan de stijging van de huizenprijzen: voor dit jaar verwacht makelaarsvereniging NVM een toename van 4 tot 7 procent. De markt koelt wel langzaam af.

Auteur
Geplaatst
26 Feb 2019 16:13:19
Bron
NU.nl

Delen