Huizenprijzen stijgen in 2019 met zes procent

Rabobank stelt donderdag in het Kwartaalbericht Woningmarkt dat het voor steeds meer mensen onbereikbaar wordt een eigen woning te kopen. Dit komt door een krimpend aanbod en flink gestegen huizenprijzen. Het goede nieuws: de prijsstijging neemt wel iets af, van negen procent in 2018 naar zes procent in 2019. De economen verwachten dat dit percentage in 2020 daalt naar vier procent.

Het vertrouwen in de woningmarkt neem af. Inmiddels vindt maar 15 procent van de mensen dat het een goede tijd is om te kopen. Maar liefst 47 procent vindt het geen goede tijd om te kopen. De overige 39 procent is neutraal.

"Door de sterke prijsstijgingen wordt een eigen huis voor steeds meer Nederlanders onbereikbaar. We verwachten dat dit als eerste een impact kan hebben op het aantal overbiedingen, maar vermoedelijk niet zozeer op het aantal verkopen”, aldus Rabobank-econoom Nic Vrieselaar. Dit kan komen doordat een huis huren de afgelopen jaren ook steeds duurder is geworden.

Klein aanbod zorgt voor prijsgroei

"De aanhoudende krapte noopt ons er wel toe om onze verkoopverwachting verder naar beneden bij te stellen tot zo’n 205.000 woningen in 2019", zegt Vrieselaar. Naar verwachting wisselen in 2020 nog 195.000 woningen van eigenaar. "Het geringe aanbod van te koop staande huizen blijft wel een verdere stimulans voor aanhoudende prijsgroei."

Verduurzamen

Naar verwachting wordt 2019 niet alleen het jaar waarin de prijsstijgingen op de woningmarkt geleidelijk beginnen af te nemen, maar ook het jaar waarin hopelijk meer duidelijk wordt over de verduurzamingsuitdaging waar Nederland voor staat. Zo is de planning om in 2050 een energieneutrale bebouwde omgeving te hebben. Dit houdt in dat er elk jaar zo’n 200.000 huizen en gebouwen moeten worden gebouwd en verbouwd. In 2018 had 46,8 procent van alle huizen en gebouwen in Nederland een energielabel. De eerste stappen naar verduurzaming zijn dus gezet en dit gaat alleen nog maar toenemen.

Auteur
Geplaatst
21 Feb 2019 11:59:31
Bron
Rabobank

Delen