Gekte op de Nederlandse huizenmarkt: alleen in Slovenië stegen de prijzen harder

Ook in het derde kwartaal van 2018 stegen de Nederlandse huizenprijzen weer enorm hard. Zelfs zo hard, dat in de EU alleen Slovenië een hardere stijging doormaakte. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster over het derde kwartaal van 2018.

Aanhoudende stijging

Volgens het CBS en het Kadaster stegen de Nederlandse huizenprijzen de afgelopen drie jaar elk kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Deze stijgende trend was ook in het derde kwartaal van 2018 terug te zien. De huizenprijzen stegen dit kwartaal met maar liefst 9,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar ervoor.

De aanhoudende stijgingen hebben invloed op het aantal verkopen. In het derde kwartaal van 2018 werden er ruim 63.000 woningen verkocht: 7,4 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Tweede plaats

Als we kijken naar de prijsstijgingen in de rest van de EU, staat Nederland op de tweede plaats. Alleen in Slovenië stegen de huizenprijzen harder dan in ons land. Nederland wordt gevolgd door Ierland, Letland, Tsjechië en Portugal. In onze buurlanden is de huizenmarkt nog lang niet zo oververhit als hier: Duitsland staat op plaats 15 en België zelfs op plaats 24.

Nieuwbouw in de lift

Het meest opvallend aan de cijfers van het CBS en het Kadaster is de bizar hoge stijging van prijzen van nieuwbouwwoningen. Deze zijn in drie jaar tijd met maar liefst vijftig procent gestegen van €260.612,- in het eerste kwartaal van 2015 naar €397.628,- in het derde kwartaal van 2018.

Volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS heeft de bizarre prijsstijging van nieuwbouwwoningen meerdere oorzaken. Allereerst stelt hij dat het feit dat er steeds meer wordt bijgebouwd in binnensteden, plaatsen waar bouwen relatief duur is, een oorzaak kan zijn. Ook worden nieuwbouwwoningen volgens Van Mulligen tegenwoordig steeds vaker aan de hoogste bieder verkocht, in plaats van voor vaste prijzen.

Auteur
Geplaatst
22 Jan 2019 14:25:14
Bron
RTL Nieuws

Delen