Senioren profiteren van oververhitte woningmarkt

De woningmarkt is oververhit: ook in 2019 zullen de huizenprijzen naar verwachting verder toenemen. Hoewel deze situatie voor veel mensen negatief uitpakt, is er ook een groep die profiteert van de gekte op de woningmarkt: senioren.

Doorstromen

Uit nieuwe cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat het vooral doorstromers zijn die de woningmarkt nog enigszins draaiende houden. In veel gevallen zijn deze doorstromers senioren van 60 jaar en ouder. Deze groep is volgens HDN meer dan gemiddeld bereid hun huidige woning te verlaten.

Veel senioren kiezen er dan ook voor om hun eengezinswoning in te ruilen voor een kleinere woning of te gaan huren. Het aantal zestigplussers dat doorstroomt naar een andere woning is het afgelopen jaar met zeventien procent toegenomen.

Een ton winst

Volgens de cijfers van HDN nemen senioren gemiddeld vijftig procent overwaarde mee bij de verkoop van hun woning. Bij bijna de helft van de woningverkopers is deze overwaarde meer dan een ton.

Volgens makelaarsvereniging NVM proberen veel huizenbezitters nog te profiteren van de prijsstijgingen op de woningmarkt. Dit is terug te zien in het woningaanbod: voor het eerst in achttien kwartalen zagen makelaars het woningaanbod met vijf procent toenemen ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Starters hebben het lastig

Aan de andere kant van de woningmarkt ziet het er alles behalve rooskleurig uit. Starters keren de woningmarkt steeds vaker de rug toe. Het aandeel starters op de woningmarkt liep volgens HDN het afgelopen jaar met maar liefst 9,4 procent terug. De belangrijkste reden: de alsmaar stijgende huizenprijzen. Afgelopen jaar liepen de prijzen met 8,5 procent op naar €336.698,-. “Mede daardoor was het voor starters lastig een geschikt koophuis te vinden die zij ook financieel rond konden krijgen”, verklaart HDN.

Auteur
Geplaatst
18 Jan 2019 12:12:19
Bron
AD.nl

Delen