Minder harde prijsstijging, meer aanbod: gekte op de woningmarkt neemt af

Goed nieuws voor potentiële huizenkopers: de gekte op de woningmarkt neemt langzaam af. De prijzen stijgen minder hard en het aanbod neemt iets toe. Dat maakt makelaarsvereniging NVM bekend naar aanleiding van cijfers over het laatste kwartaal van 2018.

Stijging

Gemiddeld stegen de huizenprijzen in het vierde kwartaal van 2018 met 10,3 procent. Deze stijging is nog steeds fors, maar minder dan in kwartaal twee (10,8%) en drie (10,5%).

“We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen,” zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Jaarsma voorspelt voor 2019 een prijsstijging tussen de vier en zeven procent. Deze stijging is bescheiden in vergelijking met voorgaande jaren, toen de stijging tussen de zeven en tien procent lag.

Enkele lichtpuntjes

Ondanks de stagnerende prijsstijgingen stelt Jaarsma dat er nog steeds sprake is van ‘code rood’ op de woningmarkt. “Maar wel met enkele lichtpuntjes.” Hiermee doelt hij niet alleen op de afname van de prijsstijging, maar ook op het toenemende aanbod. In vergelijking met het derde kwartaal van 2018 stonden er in het vierde kwartaal van 2018 vijf procent meer huizen te koop.

Nieuwbouw

Het grootste probleem is volgens de NVM de nieuwbouw. Het is in 2018 niet gelukt om voldoende nieuwe koopwoningen op te leveren. Makelaars verwachten dat dit in 2019 niet anders zal zijn. Doordat er grote vraag is naar nieuwbouwwoningen en weinig aanbod, zijn de prijzen sterk gestegen: afgelopen jaar met maar liefst veertien procent.

“Onze makelaars in en rond de grotere steden schetsen een negatief beeld van onbetaalbare nieuwbouw voor een steeds grotere groep geïnteresseerden. De kwaliteit van de nieuwbouw stijgt niet met de prijs, waardoor de prijs-kwaliteit verhouding onder druk staat,” zegt Jaarsma.

Auteur
Geplaatst
11 Jan 2019 12:28:27
Bron
RTL Z

Delen