CBS: ‘Aantal eenpersoonshuishoudens zal alleen maar toenemen’

Het aantal eenpersoonshuishoudens zal de komende jaren alleen maar toenemen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de cijfers zullen er in 2030 maar liefst 3,5 miljoen mensen alleen wonen, dit zijn er 400.000 meer dan nu. Deze toename zal een negatief effect hebben op de woningmarkt.

Ouderen en mannen

In totaal woont twintig procent van de totale Nederlandse bevolking alleen. Dit zijn voornamelijk ouderen, die alleen wonen omdat hun partner is overleden of doordat ze gescheiden zijn. Door de vergrijzing verwacht het CBS dat het aantal ouderen alleen maar toe zal nemen: in 2030 zal een kwart van de Nederlandse bevolking ouder zijn dan 65 jaar.

Bij de leeftijdsgroep 25 tot 65 jaar zijn vooral de mannen alleenstaand, omdat kinderen na een scheiding vaak bij hun moeder gaan wonen. In totaal is ongeveer twintig procent van de totale Nederlandse bevolking alleenstaand. Nu en ook in de toekomst zal het overgrote deel van de Nederlandse bevolking bestaan uit meerpersoonshuishoudens.

Effect op de woningmarkt

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningbouw aan de TU Delft, stelt dat de toename van het aantal alleenstaande ouderen effect zal hebben op de woningmarkt: “Die ouderen wonen al ergens, vaker in een grotere eengezinswoning, zeker als de partner is overleden. Daar blijven ze vaak ook wonen, omdat het beleid is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.”

Volgens Boelhouwer zorgt deze ontwikkeling ervoor dat veel grotere gezinnen geen geschikte woning kunnen vinden: “Dat is het probleem op de woningmarkt. Er komen namelijk elk jaar 100.000 jonge gezinnen bij en die moeten ook ergens wonen. Eigenlijk zou je willen dat de woningen van de ouderen worden vrijgemaakt, maar dat ze wel in de buurt kunnen blijven wonen. Daar hebben ze vaak de ondersteuning.”

Niet bereid om te verhuizen

Volgens Boelhouwer ligt het probleem niet bij het aanbod aan geschikte ouderenwoningen, maar aan de bereidheid om te verhuizen, volgens hem is deze namelijk erg laag. “Maar 3 procent van de ouderen wil echt verhuizen. Bij overige leeftijden is dit 9 procent. Het is gewoon lastig als je in een buurt bent verankerd,” aldus Boelhouwer.

Auteur
Geplaatst
19 Dec 2018 10:48:19
Bron
NOS

Delen