Zo houd je inbrekers deze feestdagen buiten de deur

Tijdens de kerstdagen denk je er waarschijnlijk niet zo snel aan: inbrekers. Andersom vergeten inbrekers jou zeker niet, want terwijl jij geniet van het kerstdiner bij familie is de kans groot dat er thuis wordt ingebroken. Volgens de politie worden er op eerste en tweede kerstdag twee keer meer inbraken gepleegd dan normaal. Tijdens de jaarwisseling is dit zelfs drie keer zoveel. Voorkomen is beter dan genezen, daarom geven we wat handige tips waarmee jij de dieven deze feestdagen buiten de deur houdt.

Iemand thuis

Inbrekers slaan uiteraard hun slag wanneer er niemand thuis is. Daarom is het belangrijk hen zoveel mogelijk het gevoel te geven dat er wel iemand thuis is. Dit kan natuurlijk door een lampje aan te laten (het liefst met tijdschakelaar), maar tegenwoordig is ook social media een belangrijk punt van aandacht. Want wanneer jij op Facebook of Instagram deelt dat je op familiebezoek bent, is het voor inbrekers wel heel makkelijk te achterhalen dat er niemand thuis is. Wacht dus even met het delen van die leuke kiekjes tot wanneer je weer thuis bent. De kerstdagen offline doorbrengen is ook nog eens een stuk gezelliger!

Beveiliging

Het is misschien een open deur, maar goede beveiliging van je woning is uiteraard erg belangrijk. Denk hierbij aan goed hang- en sluitwerk, maar ook aan verlichting in de tuin en bij de voor- en achterdeur. Camera’s waarmee je je huis van een afstand in de gaten kunt houden zijn ook een optie, alleen heb je wel te maken met strenge regels met betrekking tot privacy. Zo mag je de beelden niet onbeperkt opslaan en niet de openbare weg of de woning van je buren filmen.

Groepsapp

Samen sta je sterker, daarom kun je samen met je buren de handen ineenslaan om de buurt een stukje veiliger te maken. Een veel voorkomende actie is een WhatsApp-groep met de buurt, waarin buurtbewoners elkaar op de hoogte stellen van verdachte zaken. Zo’n WhatsApp-groep is populair: er zijn er momenteel al 8.000. Volgens de politie heeft het ook zeker effect: van alle inbrekers die ze op heterdaad betrappen komt dit in tachtig procent van de gevallen door buurtpreventie.

Goede voorbereiding

Als het ondanks alle maatregelen toch een keer mis gaat kun je maar beter goed voorbereid zijn. Dit kun je doen door je kostbare spullen te registreren. De politie heeft bijvoorbeeld de app Stop Heling, waarop je jouw kostbare spullen kunt registreren met foto’s. Sieraden kun je registreren op de website DNA Profiel Sieraden. Volgens de politie heeft een registratie zeker nut, omdat gestolen spullen vaak teruggevonden worden. Zitten jouw spullen erbij en heb je ze geregistreerd? Dan kun je ze terugkrijgen.

Auteur
Geplaatst
13 Dec 2018 16:02:18
Bron
NU.nl

Delen