VVD en CDA willen meer woningbouw in kleine gemeenten in Noord-Holland en Utrecht

Als het aan regeringspartijen VVD en CDA ligt moeten er veel meer woningen gebouwd worden in kleine gemeenten in de provincies Noord-Holland en Utrecht. Volgens de partijen is dit de enige manier om de grote vraag naar woningen in deze regio’s op te vangen.

75.000 woningen

Minister Kajsa Ollongren wil dat er de komende tien jaar elk jaar maar liefst 75.000 woningen gebouwd worden. Een derde van al deze woningen moet in de provincies Noord-Holland en Utrecht komen. Volgens tweede kamerleden Erik Ronnes (CDA) en Daniel Koerhuis (VVD) zijn er momenteel te weinig harde bouwplannen om het aantal gewenste woningen van Ollongren te halen. De kamerleden geven zelfs aan dat er dertig procent te veel woningbouw moet worden gepland, omdat veel plannen in de praktijk vertraging oplopen of helemaal niet doorgaan.

Geen toestemming

Veel gemeenten zijn bereid om nieuwe woningen te bouwen en hebben zelfs al concrete plannen liggen, maar krijgen geen toestemming van de provincie. Zo ook de gemeente Wijk bij Duurstede in de provincie Utrecht, waar plannen zijn om de komende tien jaar 1.000 woningen te bouwen.

“Een uitbreiding van honderd woningen per jaar is nodig om onze eigen behoefte op te vangen. Ook bij ons scheiden mensen en hebben ze dus plotseling een woning nodig. Bovendien zie je in onze provincie dat jongeren naar de stad Utrecht trekken, maar zij willen vaak terug als ze kinderen hebben. Wij willen ook die mensen kunnen huisvesten, maar de provincie wil het gebied waar wij willen bouwen, groen houden,” vertelt wethouder Willem-Jetze Joustra aan RTL Nieuws.

Afspraken

Ronnes en Koerhuis willen dat minister Ollongren snel met de provinciebesturen in gesprek gaat om afspraken te versoepelen met betrekking tot zogenoemde ‘rode en groene contouren’. Dit zijn de gebieden waar volgens de provincie gebouwd mag worden en gebieden waar de natuur behouden moet worden. “Boven Amsterdam en rondom Utrecht is plek genoeg, maar gemeenten die daar willen bouwen lopen tegen te strakke provincie regels aan,” zegt Koerhuis.

Auteur
Geplaatst
7 Dec 2018 16:55:00
Bron
RTL Nieuws

Delen