Weinig kans op koopwoning voor afgestudeerden door leenstelsel

Als starter een woning kopen: het is tegenwoordig erg lastig. Voor afgestudeerden die onder het leenstelsel vallen gaat het kopen van een woning alleen nog maar moeilijker worden. Door hun studieschuld worden zij namelijk flink gekort op hun hypotheek.

Gebroken belofte

Aan het eind van dit collegejaar studeert de eerste lichting studenten die te maken heeft met het leenstelsel af. Voorheen kregen studenten een basisbeurs, die bij afstuderen werd omgezet in een gift. Sinds 2015 moeten studenten een lening afsluiten om hun studie te bekostigen.

Toenmalig minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, beloofde dat de invoering van het leenstelsel geen invloed zou hebben op de hoogte van de hypotheek die studenten kunnen krijgen.

Meer schuld

Wie een schuld heeft, krijgt een lagere hypotheek. Dit was al zo voor de invoering van het leenstelsel in 2015. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Follow The Money blijkt dat de gemiddelde studieschuld fors is toegenomen na invoering van het leenstelsel. In 2015 was de gemiddelde studieschuld nog € 15.000,-, nu is dat maar liefst € 25.755,-. Ook het aantal studenten met een studieschuld is in dezelfde periode hard gestegen. In 2014 had nog maar 28 procent van de eerstejaars studenten een lening, in 2017 was dat 62 procent.

Omdat de regering de toename van de gemiddelde studieschuld al zag aankomen, ging zij voor de invoering van het leenstelsel met banken in gesprek om afspraken te maken over de invloed die een studieschuld zou hebben op de hoogte van de hypotheek. Door deze afspraken zou het kopen van een huis met een studieschuld een stuk makkelijker worden.

Minder hypotheek

De afspraken tussen de regering en de banken hadden als resultaat dat banken minder streng zouden gaan kijken naar de studieschuld. Eerst werd 0,75 procent van de studieschuld gebruikt bij het berekenen van de maximale hypotheek, nu 0,45 procent.

Toch blijkt de minder zware weging van de studieschuld niet genoeg te zijn. Volgens hypotheekadviseur Ikbenfrits is de studieschuld zo hard gestegen dat afgestudeerden er alsnog op achteruit gaan. Ook aflossen heeft geen zin, de bank kijkt namelijk niet naar de nog openstaande schuld, maar naar de maandelijkse aflossing.

Auteur
Geplaatst
29 Nov 2018 11:54:40
Bron
RTL Nieuws

Delen