Wonen in een tiny house: goed voor het milieu, je portemonnee én geluk

Wonen op twintig vierkante meter: het lijkt misschien niet ideaal, maar het kan voor sommigen toch een uitkomst bieden. Tiny houses bevatten alles wat je nodig hebt, zijn ecologisch verantwoord en wat blijkt? Je wordt er ook nog eens gelukkiger van.

De ideale basis

Volgens Tiny House Nederland is wonen in een tiny house de basis om een bewuster en duurzamer leven te creëren: “Door het leven in een tiny house ontdek je wat je echt nodig hebt, wat je echt gelukkig maakt, en het stimuleert je bewuster om te gaan met je verbruik. In ruil daarvoor krijg je meer tijd, meer geld, meer vrijheid, en een goed gevoel.”

De lage woonlasten zijn voor veel mensen de reden om te kiezen voor een tiny house. De kosten voor een tiny house variëren tussen de dertig- en vijftigduizend euro. Ook geef je aanzienlijk minder geld uit aan spullen: als je op twintig vierkante meter leeft moet je nadenken over elk product dat je aanschaft.

Slimme inrichting

Marjolein Jonker woont sinds 2016 in een huis van nog geen twintig vierkante meter in Alkmaar: “In mijn tiny house zit alles wat ik nodig heb. Het huisje is slim ingericht met een hoog dak met een lichtstraat en multifunctionele meubels. Zo is de koelkast verwerkt in de trap naar mijn slaapvide. De zithoek kan ik ombouwen tot een eethoek, waar plek is voor vijf personen. Mijn wasmachine op wielen zit verstopt in een kast. Als ik een wasje draai, leg ik de slang van de wasmachine in het bad. Inderdaad, ik heb zelfs een bad.”

Concurrenten van starters en ouderen

Ondanks dat de tiny houses een goede oplossing zijn voor het woningtekort, zijn er in sommige gemeentes nog obstakels. Erik de Jong, wethouder Wonen in de gemeente Leusden: “De gemeenteraad staat open voor nieuwe woonconcepten, maar wij zijn een gemeente met relatief weinig grond. Als je hier een tiny house-project wil starten, moet je als het ware concurreren met andere doelgroepen, zoals ouderen en starters. Zij willen ook graag in Leusden wonen, maar omdat de huizenprijzen hoog zijn, is dat niet gemakkelijk.”

Ruimtelijk beleid

In de gemeente Zwijndrecht zijn ze positiever over het opzetten van een tiny house-project. Hier zijn ze zelfs al bezig met het opstellen van een ruimtelijk beleid. Ook staat er een modelwoning voor geïnteresseerden.

“Uit onderzoek blijkt dat de bewoners van tiny houses onder meer ondernemend, hoogopgeleid en welvarend zijn. Het is een interessante doelgroep die nog weinig bediend wordt, maar voordelen biedt voor het sociaal en economisch functioneren van Zwijndrecht,” aldus wethouder Wonen Jacqueline van Dongen. “De huisjes zijn interessant vanwege de betaalbaarheid, maar ook omdat ze vaak meer energie opleveren dan ze verbruiken. Wat de gemeenteraad betreft komen er uiterlijk 2020 minimaal tien tiny houses in Zwijndrecht te staan.”

Auteur
Geplaatst
21 Nov 2018 16:03:38
Bron
NU.nl

Delen