Hoe je als starter toch een woning kunt kopen

Zonder spaargeld lijkt het als starter bijna onmogelijk: een woning kopen. Zeker in de grote steden grijpt deze groep in de huidige markt vaak mis. Toch zijn er wat manieren waarop je als starter kans hebt om jouw droomhuis te bemachtigen.

Ga voor een klushuis

Natuurlijk heb je het liefst een huis dat zo te betrekken is, maar helaas liggen deze woningen niet voor het oprapen. Kijk daarom eens door de vloerbedekking, oubollige kleur op de muur en gedateerde inrichting heen en ga voor een opknapper. Als je een beetje handig bent kun je van een kluswoning een echt paleisje maken. Voor een kluswoning krijg je vaak ook nog eens meer vierkante meters voor je geld. Nog een voordeel: je kunt een hoger bedrag bij de bank lenen als je plannen hebt om een energiebesparende verbouwing uit te voeren.

Kijk in een andere wijk

Natuurlijk is de wijk waarin je woont bijna net zo belangrijk als de woning zelf. De wijk kan echter veel verschil maken in de prijs van een woning. In populaire wijken dichtbij de binnenstad liggen de huizenprijzen hoger en is het aanbod schaarser. Kijk daarom eens verder dan populaire wijken als Kralingen, Wittevrouwen en De Pijp. In een wijk met een iets minder goede naam kan het soms ook heel leuk wonen zijn, ervaart ook Peer van Doormalen die al jaren met zijn vrouw en kind in de Utrechtse wijk Overvecht woont. “Mijn 'Utrechtse' buren zijn de beste buren ter wereld. Ik denk niet dat we hier nog ooit weggaan”, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Koop je eigen huurhuis

Voor deze optie moet je een beetje geluk hebben, maar er zijn woningcorporaties die van bepaalde huurwoningen af willen. Als je tevreden bent met je huidige woning kan dit jou de mogelijkheid bieden om je eigen huurwoning te kopen. Zo geniet je van je vertrouwde woning, maar profiteer je toch van waardestijgingen en hypotheekrenteaftrek. Ook Tim Ramakers kocht zijn eigen huurwoning. Via via hoorde hij dat zijn woningcorporatie van het appartementencomplex waarin hij woont af wilde. Hij nam contact op met de woningbouwcorporatie en na wat gesprekken kon hij zijn eigen appartement tegen een mooie prijs kopen.

Wonen op twintig vierkante meter

Je ziet ze nog maar weinig terugkomen in het straatbeeld, maar je hebt er vast weleens van gehoord: Tiny Houses. Wonen op twintig vierkante meter lijkt misschien niet ideaal, maar kan voor starters wel een optie zijn. Een Tiny House bevat eigenlijk alles wat je nodig hebt: een woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer. Als je goed gespaard hebt kun je zelfs een Tiny House laten bouwen zonder hulp van de bank. Je koopt al een Tiny House vanaf €25.000,-.

Auteur
Geplaatst
12 Nov 2018 13:20:50
Bron
RTL Nieuws

Delen